Свободата на словото по света е най-малка от десетилетие. Сред най-сериозните заплахи са цензурата от страна на националните власти, организираната престъпност и липсата на прозрачност при регулацията на социалните мрежи. Това сочи изследване на организацията за защита на свободата на изразяването Article 19, проведено в 172 страни, включително в България, за периода между 2006 и 2016 г.

Страната ни е на едно от последните места сред страните в ЕС. Само в Румъния Article 19 отчита по-ограничен медиен плурализъм, който е един от петте основни критерия. Другите са състоянието на гражданското общество, прозрачност на медии и институции, свобода на изразяване в интернет и защита на журналистите. По всички тях България отбелязва средни показатели, близки до тези на Латвия, Тайван, Сенегал и Буркина Фасо.

Само през 2016 г. 79 журналисти са убити, а 259 са хвърлени в затвора. В Мексико през миналата година са регистрирани 426 нападения над работещи в медиите. "Войната с наркотиците" на филипинския президент Родриго Дутерте и чистката след проваления опит за преврат в Турция също са отбелязани като сериозни заплахи за свободата на словото. 152-ма журналисти са арестувани в Турция само от април тази година, твърди местната опозиция, а повече от 170 медии са затворени.

Цензурата в интернет е по-разпространена, отколкото през 2006 г., когато социалните мрежи Facebook и Twitter все още не са масово използвани. Използваните от тях алгоритми за премахване на екстремистко съдържание и реч на омразата са непрозрачни и често премахват публикации, които не нарушават условията им.

Като цяло регулацията на комуникацията в социалните мрежи е непрозрачна, заключава докладът. Личната кореспонденция също се следи, а много страни приемат закони, които правят подслушването легално.

Националните власти използват разнобразни мерки за заглушаване на критичните гласове. Неправителствени организации и медии се определят като "чуждестранни агенти" чрез закони или публично заклеймяване. Много журналисти са подслушвани.

"За съжаление проучването ни показва, че свободата на изразяване е атакувана както от авторитарните режими, така и в демократичните страни", коментира изпълнителният директор на Article 19 Томас Хъг, който провежда изследването в сътрудничество с V-Dem.

Най-сериозно е намаляла свободата на словото в Турция, Македония и Бразилия през последните десет години. Положителна тенденция се забелязва в Румъния, Тунис и Киргизстан.

Най-голяма свобода на изразяването има в Дания и Швейцария, а най-лоша е ситуацията в Северна Корея, Сирия и Туркменистан.

Изследването е базирано на 32 социални и политически индикатора като корупция, цензура в интернет, достъп до правосъдие, насилие над журналисти.

Никога не е имало по-опасно време да бъдеш журналист - отбелязва друга организация, която защитава свободата на изразяване. Атаките на американския президент Доналд Тръмп срещу "фалшивите новини" са ясно послание за авторитарните лидери, че натискът върху медиите е приемлив, отбелязва Комитетът за защита на журналистите.