Той никак, ама никак не иска да управлява. Уморен е от власт. Гори от желание да се оттегли и да си почива.

Ама пуста работа - народът не му дава. Всички го молят със сълзи на очи да остане на власт. Не сме чули някой да е заплашил със самоубийство, но нищо чудно и това да се бе случило, ако той не бе склонил.

Кой е той?

Казва се Ево Моралес и е президент на Боливия. На власт е от 2006 г. Третият му мандат изтича през 2019 г. Тази седмица той реши да се кандидатира за четвърти пореден срок. Това стана, след като Конституционният съд премахна ограниченията в броя на мандатите. Решението е окончателно.

Ево Моралес се бори за това отдавна. Първо той успя да издейства промяна в конституцията, която да позволява преизбиране. Последва и допускане на трети мандат. За да се стигне до сегашното положение.

За последната промяна Моралес води битка от миналата година. Тогава се състоя референдум и 51 на сто от гласувалите бяха против премахването на ограниченията.

В началото Моралес прие резултата. След това обаче се вслуша в народната воля, изразена от привържениците му, които, въпреки желанието му да се оттегли, настояха да остане.

"Загубихме само първото полувреме. Мачът не е свършил", обяви президентът индианец, който е от племето аймара.

И вече може да се кандидатира до края на живота си. Щом народът иска...

Но не е само народът. Оказа се, че и САЩ имат вина Моралес да реши да се бори за четвърти пореден мандат.

Става дума за негативната реакция на Държавния департамент по повод решението на боливийския Конституционен съд.

"Именно тази реакция ме убеди да се кандидатирам. Преди не бях толкова убеден, но сега вече съм. Ще бъда кандидат, братя и сестри", каза Ево Моралес.

Той говори пред симпатизанти в една от крепостите си - град Кочабамба. Моралес е израснал в този град и е бил там кокалеро - производител на кока. В Боливия растението се използва като подправка и средство за лечение.

Моралес изобщо не се притеснява, че решението предизвика протести  Боливия. 

А Рене Мартинес, заемащ поста министър на президентството, заяви, че десните политически сили са влезли в сговор със САЩ, за да попречат на "обичания от народа президент" да се кандидатира наново.

Ево Моралес дойде някога на власт с надигането на лявата вълна в Латинска Америка. Днес от нея са останали само той и Николас Мадуро във Венецуела. Раул Кастро в Куба не го броим, защото той не е демократично избран. В Боливия и Венецуела поне все още има многопартийни избори.  Кастро отдавна е построил социализма. Мадуро и Моралес продължават да го строят.

Само че лявата вълна отмина. Повечето леви лидери постигнаха единствено промяна на конституциите с цел да властват колкото се може по-дълго. Осигуриха си любовта на най-бедните слоеве, като им построиха къщи и превърнаха безработицата в професия. Тези хора карат на помощи и нямат стимул да си търсят работа, още по-малко да придобиват някаква квалификация.

Резултатът е плачевен - поне във Венецуела. Там вече всички стоки от първа необходимост са с купони. Нищо чудно и Боливия да стигне до това дередже.