Финансовите министри на държавите от еврозоната, т.нар. Еврогрупа, днес избраха португалския си колега Мариу Сентену за свой нов председател.

Той поема поста от холандеца Йерун Дейселблум, чийто мандат от две години и половина изтича на 13 януари.

Двамата други претенденти, латвийската дясноцентристка Дана Реизнисе-Озола и словашкия социалдемократ Петер Кажимир се оттеглиха след първия тур на гласуването между 19-те министри, предаде Франс прес. 

Председателят на Еврогрупата води месечните срещи на колегите си от общата валута, чиято главна цел е да координират националните икономически политики. Според договора на ЕС Еврогрупата е "неформално обединение". Тя обаче изигра ключова роля в решенията, вземани в отминалата криза в еврозоната. 

Преди заседанието днес Сентену се представи пред журналисти в Брюксел като "кандидат на консенсуса" и беше коментиран като фаворит за приемник на Дейселблум, който изслужи два мандата. Последният трябваше да напусне поста, тъй като лявата му партия претърпя поражение на последните избори в Холандия по-рано тази година.

Дейселблум, очевидно неволно, каза преди гласуването, че Сентену ще го наследи, но после се извини, че е направил "лапсус".

Португалецът, който е възпитаник на Харвард, получи подкрепата на Испания, Италия и Гърция. Крайнолевият гръцки премиер Алексис Ципрас каза, че вижда голяма надежда в кандидатурата на Сентену.

Португалският министър-председател Антонио Коща също беше уверен преди гласуването, че неговият кандидат ще спечели:

"По време на предварителните ни контакти успяхме да потвърдим, че португалската кандидатура се смята за адекватна от правителствата на различните региони на Европа и от различните политически семейства", каза той, цитиран от АФП. 

Новак в политиката при влизането му в социалистическото правителство на Португалия през 2015 г., Сентену (50 г.), безпартиен професор по икономика, но често описван като центрист или либерал, бързо стана една от фигурите от тежка категория в португалското правителство, коментира агенцията.

Сега той ще води дискусиите за предстоящата реформа на еврозоната, която трябва да ѝ даде собствен бюджет и финансов министър.

Четиридесет и девет-годишният Кажимир загуби шансове заради твърдата си позиция спрямо Гърция по време на кризата и затова, че страната му неотдавна председателства ЕС, коментира АФП.

Озола (36 г.), шахматистка от висока класа и свързана с дясноцентристра популистка партия, е малко позната в Брюксел, отбелязва агенцията. Министърът финансите на Люксембург Пиер Граменя (59 г.), либерал и бивш дипломат също отпадна от групата на водещите кандидати заради резервираността си към по-дълбока интеграция в данъчната област, посочва тя.