Трудовият колектив на "Булгартабак" днес протестира - "срещу лъжите и манипулациите", които заплашвали препританието на работещите в холдинга. Събралите се тръгнаха от стадион "Васил Левски".

Клуб Z следеше случващото се на живо:

Мероприятието беше обявено като протест на работниците срещу "Да, България" и Христо Иванов, както и срещу кръга "Капитал", които водели кампания за дискредитирането на "Булгартабак".  

Христо Иванов внесе преди дни в деловодството на парламента доклада на турските служби за контрабанда на цигари, в който се прави връзка и с "Булгартабак".

От "Да, България" пуснаха видео във фейсбук с движението на "трудовите колективи" към централата им:

Христо Иванов поиска да разговаря с протестиращите и покани техни представители в офиса на партията. Комуникация обаче не се осъществи.

"Пред офиса на "Да, България" дойдоха част от протестиращите, организирани от "Булгартабак", заради нашето искане за разследване на твърденията на турските служби, че "Булгартабак" е източник на контрабанда. Излязохме при тях и поискахме да разговаряме, но организаторите не позволиха да влезем в контакт с хората", написа той във фейсбук.

Организираното множество се движеше на три лъча, като началната точка беше стадион "Васил Левски". Едните потеглиха към Народното събрание, другите към централата на "Да, България" на Драган Цанков, третият лъч от около 200 души отиде "да заклейми кръга "Капитал" пред "Дневник" и "Капитал".

От Канал 3 съобщаваха непрекъснато, че "хората били изключително притеснени, че могат да си загубят местата".

Участниците бяха докарани с организирани автобуси, с бели тениски с надписи, снабдени със свирки и вувузели, за да освиркват по даден сигнал, неприятелите на "Булгартабак". Репортер на Клуб Z преброи над 30 автобуса на стадион "Васил Левски".

Протестиращите не бяха особено словоохтливи и избягваха да говорят с журналисти.

За какво протестирате, попита репортер на Клуб Z няколко присъстващи. Отговорът беше лаконичен: "За Булгартабак". А по-точно? "Има плакати, прочетете."

Лъчът, потеглил към НС, спря за кратко на Орлов мост, където блокира движението. Произнесени бяха няколко речи.

Придружени със скандирания "Ние не сме контрабандисти" и освирквания при споменаване на името на Христо Иванов и "Да,България". "Искаме от държавните институции да кажат ние сме ли, или не сме контрабандисти." "Няма да позволим името ни да се използва за пиар на провалени политически проекти".. "Булгартабак" не прави нищо нередно", викаше оратор, като четеше от лист.

Той обясни, че искали държавата да ги защити от клеветниците. "Никой няма повече да се подиграва с нашето име", закани се той.

След което призова "Силни сме". "Силни сме", повтори по подаден сигнал множеството.

След НС "трите лъча" се събраха и потеглиха към Министерския съвет. Там говорещите повториха същите опорни точки.

"Между собствениците няма български политици или депутати." "Всякакво участие в контрабанда за Турция е невярна."

Към 12,30 часа участниците се качиха по автобусите.