Фючърси на криптовалутата биткойн започнаха да се продават днес с впечатляващ успех - в рамките на деня те отбелязаха ръст от 22%, съобщи Ройтерс .

Залагането за това дали цената на криптовалутата ще се качи или не стартира днес на борсата в САЩ. Надеждата на поддръжниците на биткойн е това да легитимира валутата на пазара.

Днес цената на фючърси с доставка след месец към Chicago Board Options Exchange достигна 18 800 долара от начални 15 000 долара - ръст от 25,33%. Тримесечни договори се продават за над 19 хиляди. В по-късната част на деня цената на едномесечния фючърс спадна малко, до около 11% над сегашната стойност на валутата.

Залозите за бъдещата цена на биткойните доведе до поскъпване и на настоящата - днес тя скочи с близо 1000 долара. В момента се е стабилизирала около 16 500 долара за биткойн.

Финансовите анализатори обаче не са положително настроени към успехите на валутата. Много се притесняват, че сегашния ръст на валутата, която се оскъпи с над 1500% от началото на годината, е спекулативен. И че малките инвеститори биват привлечени да купуват в момента, защото са чули, че покачването продължава.

Много специалисти обаче забелязват класическите характеристики на финансов балон. Според Пол Донован от Обединената швейцарска банка, няма как да се предвиди кога той ще се спука. А когато това стане, валутата може не просто ще се върне на стойностите си от преди няколко месеца - около 5000 долара - а да загуби и тях, и дори да се срине напълно.

Някои банкери и финансови консултанти пък призовават за контрол върху криптовалутите заради опасността спукването на балона да засегне пазарите.