"България без цензура" наистина се разпада. Зам.-председателят хвърли тежки обвинения срещу лидера си Николай Бареков и подаде оставка. Това става на фона на все по-упоритите слухове, че воеводите от ВМРО ще изоставят "новия политик" и ще сключат предизборен съюз с партията на тв СКАТ "Национален фронт за спасение на България".

„България без цензура“ се създаде с идеята да не бъде лидерска партия, а бе превърната в диктаторска. Николай Бареков е само формалният лидер на тази партия, а истинският се казва Делян Пеевски, пише в отвореното си писмо Ангел Славчев.

Славчев щял да се допита и до членовете на неговото движение „Граждански контрол” дали те искат „да останат част от един политически субект, обслужващ чужди интереси или ще напуснат с достойнство този фарс, наречен „новият политик“ Бареков. Защото той се оказа просто "книжният тигър" на Делян Пеевски и ДПС”.

От писмото се разбира, че повод за раздялата са действията на секретаря на ББЦ Стефан Кенов, който разполагал с голяма власт. Той бил син на кмет от ДПС, а освен това се познавал с Делян Пеевски от младежкото НДСВ.

В един от последните си разговори с Бареков, Славчев поставил въпроса, че секретарят създава интриги и раздори, а в местните структури влизали все повече хора от обкръжението на ДПС, докато в същото време застъпници от евроизборите продължавали да си чакат парите.

Бившият тв водещ бил непреклонен: “Докато аз съм председател, Кенов ще бъде главен секретар и ще отговаря за структурите, а който иска неговата оставка, значи иска и моята. Партията ще бъде като ДПС - председателя си има главен секретар.“

Славчев разказва, че Бареков и Пеевски всекидневно водели разговори, като лидерът на ББЦ имал за целта специален телефон с чужда карта. „Неслучайно след всеки разговор следват указания какво да се прави и каква нова теза да се защитава”, разказва един от предводителите на зимните протести през 2013 г.

„Само преди дни от Бареков бе лансиран и новият стар политик г-н Софиянски като част от ББЦ и финансов съветник. Този солов акт на действие от страна на Бареков за пореден път доказа, че той олицетворява всичко останало, но не и реална алтернатива в политиката. Операция „чисти ръце“, с която той толкова се хвали, със Софиянски и Пеевски ли ще я реализира?!”, пита Ангел Славчев.

Незачитането на колективния орган доведе дотам, в публичното пространство да се лансират противоречиви тези, като желанието да се възстанови ту монархията, ту народната република. Пласират се и абсурдни идеи, а някои са направо идиотски”, пише Славчев.

Той посочва, че вече е получавал заплахи чрез обаждания и SMS съобщения, намеци, съпътствани от грубиянски тон, както и подмятания, че "имаме едни борци, които ако направиш грешна стъпка, ще те смачкат, пък имаш и деца“.

Пълният текст на отвореното писмо на Ангел Славчев прочетете ТУК.