Мораториумът върху заплащането на иновативни лекарства от НЗОК, потвърден днес от депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" с отхвърлянето на президентското вето върху бюджета на НЗОК, отива в Конституционния съд.

Става дума за отказа на управляващите през 2018 г. в лекарствения списък да влязат и да се заплаща лечението с 32 нови молекули за различни заболявания. Според властта мярката е временна и ще спести на лекарствения бюджет около 25-30 милиона лева на годишна база, а според опозицията - мярката отнема надеждата за лечение на хиляди граждани, на които одобрените терапии не действат или са с редки заболявания. 

Веднага след гласуването депутатът от БСП и зам.-шеф на групата Жельо Бойчев обяви, че социалистите ще изпратят разпоредбата в Конституционния съд. Основанията - чл. 28 и чл. 52 от конституцията, регламентиращи правото на живот и правото на достъпни медицински услуги и лечение.

В мотивите на президента Румен Радев да наложи вето над мораториума също се изкъква конституционното право на лечение. В изказването си пред пленарната зала по-рано днес и д-р Нигяр Джафер - зам.-председател на парламента от ДПС, заяви, че според нея разпоредбите противоречат на основния закон. Пред Клуб Z казаха по-късно, че на заседанието на групата във вторник може да се вземе решение за подкрепа на подписка на БСП по темата. За сезиране на Конституционния съд са необходими поне 48 депутатски подписа, а движението има общо 25 народни представители - тоест броят им не стига за самостоятелна инициатива.

ДПС бяха и единствените, които още при приемането на Бюджета на НЗОК за 2018 г., където е спорният текст, предложиха категоричното му отпадане. Предложението им закономерно не мина.

Омбудсманът Мая Манолова също бе заявила, че ще направи консултации с юридическия си екип за сезиране на КС по темата още докато течаха дебатите. Последва ветото на Румен Радев, преодоляно днес.

От Единната народна партия, които бяха след инициаторите на ветото, призовавайки ги за това в писмо, пък днес обявиха, че сезират Комисията за защита от дискриминация заради мораториума. Според тях идеята на властта, че в зависимост от заболяването си пациентите в България няма да имат равни възможности за получаване на най-доброто лечение, въпреки че са здравноосигурени, е форма на непряка дискриминация по смисъла на закона. Според формацията нарушителят е Министерският съвет, тъй като проекта за бюджет на НЗОК, в който фигурира мораториумът, е негово дело.

 

"Единна народна партия се обръща към Комисията за защита от дискриминация с цел образуване на производство и установяване на дискриминация по признак „увреждане“ с цел да се постанови спиране на нарушението и равно третиране на всички, както и налагане на санкции или принудителни административни мерки срещу нарушителя – Министерският съвет".