Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски са в някаква форма на съглашение, политическите партии са завладени от "Модела Пеевски", атаката на комисията за конфискация (КОНПИ) е като от времето на Народния съд. Това каза съсобственикът на "Икономедиа" с прясно наложен запор Иво Прокопиев в "Хайд парк" по БиАй телевизия.

"Ситуацията много напомня на първия класически триумвират. Там има три знакови фигури - Цезар - популистът, Крас - най-богатият, и Помпей - пълководецът. Говоря за Борисов, Цацаров и Пеевски, всеки може да ги намести сам в тези три роли. Клиентелите на тези политици са синхронизирани да работят заедно за личния интерес на всеки от триумвирата", каза бизнесменът.

"Става въпрос за една доста брутална, незаконна акция. КОНПИ нито има такива правомощия по закон, нито фактите са вярни. Те взимат един стар обвинителен акт от времето на Никола Филчев, приписват го дословно и след това игнорират трите съдебни инстанции, които са отрекли точно този обвинителен акт", допълни той.

Удря се не бизнесът, а медиите на "Икономедиа". Има опит за подчиняването на цялото медийно пространство на няколко души от политическия елит, смята още Иво Прокопиев.

"Премиерът Бойко Борисов не е инициаторът, но той е работодател на шефа на КОНПИ и няма как нещо да се случи без негова санкция. Знае се, че Сотир Цацаров е провел серия от срещи с Пламен Георгиев за налагане на тези запори".

В случая с КОНПИ си виновен до доказване на противното, допълни Прокопиев. И заключи, че комисията действа като Народен съд.

Според него случващото се с "Икономедиа" е изнудване на бизнеса в стил: "Ако не внимавате, вижте какво се случи с тях". Но изнудването не идва от мутрите на прехода, а от впримчените от "Модела Пеевски" държавни институции. 

"И през ВКС, и през Страсбург, и през съда на ЕС съществуват механизми за защита. Но дори и след седем години Европейският съд за правата на човека да каже, че сме прави, колко от хората ще си спомнят за какво става въпрос", отговори бизнесменът на въпрос ще си търси ли правата в чужбина. 

Имало е много намеци и подсказвания, че "Икономедиа" трябва да смени политиката си, каза още Прокопиев. И уточни, че това не се е случвало наскоро, преди "атаката" от Комисията за конфискация.

"Ключовите държавни институции са приватизирани – те са захванати и не работят за държавния интерес. Политическите партии за завладяни по същия начин. Г-жа Нинова изглежда независима от модела "Пеевски", но не мисля, че тя има вътрешната сила и подкрепа да му се противопостави", заяви Прокопиев в заключение.