Група народни представители начело с Вежди Рашидов написа закон за гробищата, водена от мотива да урегулира траурно-обредната дейност чрез "прекратяване на достъпа на случайни фирми, измамници, крадци и прекупвачи" - каменоделци и премахване на монопола на определени траурни агенции. По същество проектът отразява сегашните практики, установени с различни местни наредби.

Вече изрично се регулира и собствеността на гробищните паркове - публична държавна и публична общинска собственост. Те вече няма да могат да бъдат отдавани на концесия. По преценка ще се събира такса за поддръжка на общите площи. 

Изрично е записано, че органите на изпълнителната власт нямат право да създават господстващо положение "чрез своите действия или бездействия" спрямо определени погребални агенции. Предполага се, че този текст е включен изрично заради избухващите спорадично войни между погребални агенции и нелоялната конкуренция чрез скрита реклама.

Затова със закона се забранява траурни агенции да се рекламират и помещават в лечебни заведения, морги, общински сгради и религиозни структури. Офисите им трябва да са на минимум 300 метра разстояние от болници и общински заведения в големите градове с над 50 000 жители и на 150 метра за по-малките градове. В лечебните заведения, морги, места за идентификация на покойниците се забраняват всякакви консултации, водене на преговори, реклама и пр. на траурни агенти - честа практика сега. На лекарите, останалите медицински кадри и всички длъжностни лица по гражданското състояние също се забранява реклама на определени агенции. Операторите на траурни услуги няма да могат и да излагат вече извън офисите си ковчези, кръстове, мемориални знаци и др. подобни "рекламни материали". 

Въвеждат се специални изисквания и за каменоделските услуги. Вече ще минават през режим на регистрация в кметството. Описано е дори как трябва да изглежда работилницата - да е минимум 25 кв.м и да има минимум определен вид машини. 

Пет години жителство за място

Покойникът трябва да е имал адресна регистрация в съответната община поне през последните пет години, пише още в проектозакона. Изключение се прави само за семейните парцели или ако полагането в населеното място на покойника е  възпрепятствано по други уважителни причини. За сметка на общините ще се погребват самотни хора без близки роднини, бездомници, социално слаби, лица с неустановена самоличност и др.

Законът слага ред и в семейните спорове по отношение на сравнително новият и нетрадиционен за нашите географски ширини метод за погребение - кремацията. Тъй като често във фамилиите няма единомислие за това как трябва да бъде изпратен покойникът в последния му път, в проекта се казва, че последната дума ще има този, при когото покойникът е живял преди смъртта си. Ако е бил сам, то тогава семейството ще трябва да гласува и да вземе решение с обикновено мнозинство.

Уреден е и часът на влизане в гробищните паркове - от 1 април до 30 септември - между 7 ч. и 19 ч., а от 1 октомври до 31 март - от 8 ч. до 17 ч. Деца до 14 години, които са без придружител, няма да бъдат допускани

Законодателите са записали и изрични изисквания за това какви "атрибути" задължително трябва да притежава едно гробище, в това число "висока дъвесна растителност, храсти и цветни насаждения" около оградата, както и паркинг. Мястото трябва да е отдалечено на минимум 300 метра от планираните за застрояване градски граници. Вече създадените гробища не може да бъдат премествани. 

Забраняват се ритуални дейности, които противоречат на обществения ред и на добрите нрави, както и всякакви прояви на вандализъм. Както и слагането на некролози, реклами и брошури, свързани с траурната дейност на места извън тези, определени от общинските съвети. Счупени и неподдържани надгробни знаци ще бъдат отстранявани от гробищната администрация, ако в тримесечен срок от уведомяването на правоимащите не са поправени или сменени. Може да се стигне дори до отнемане на мястото.