Не се чувствам като бухалка, а като човек, който си върши работата. Бойко Борисов само ми разписва отпуските. Иво Прокопиев имал медии - знаех, но не и кои? - Сега разбирам.

Тези послания се чуха тази сутрин от устата на шефа на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев. Георгиев бе гост на сутрешния блок на бТВ, след като преди него през миналата седмица гостува бизнесменът. Както е известно, КОНПИ наложи запор на Прокопиев, който е съиздател на "Икономедиа", базирайки се на проверка на старата приватизационна сделка за "Каолин", давността по която отдавна е изтекла.

"За нас категорично има схема, при която "Каолин" е придобит почти без пари", заяви Георгиев.

"Заставате ли вие над съда?", попита водещият, визирайки старите съдебни решения по сделката, че няма престъпления.

"Изключително много лъжи се изговориха. Съдът изобщо не се е занимавал с приватизацията и с нарушенията на държавните органи. Занимавал се е с длъжностно престъпление от страна на Прокопиев и именно защото не е бил длъжностно лице, го е оправдал. Съдът не е разглеждал приватизационната сделка. Ние разглеждаме сделката", отвърна шефът на КОНПИ.

"Но така можем да стигнем до 1944 година", възрази водещият.

И последва отговор:

"Това е философията на гражданската конфискация. Как една фирма като "Каолин", оценена за над 20 милиона долара, при интерес от белгийски инвеститор е била продадена две години по-късно за 7,5 милиона. Как да си вземе днес държавата акциите, като имаме законна продажба на едно трето лице - немско дружество, което е напълно законно."

На обвиненията на Прокопиев, че няма как акцията да не е съгласувана с премиера Бойко Борисов, работодател на Георгиев, вторият отвърна:

"Работодател ми е дотолкова, доколкото ми разписва годишните отпуски и командировките в чужбина. Общо 4 на брой. За последно се чухме през миналата година и го помолих да увеличи бюджета на КОНПИ. Никога Борисов не ми се е обаждал или се е интересувал от проверки!"

Георгиев бе категоричен, че не се чувствал като бухалка, а като човек, който просто си върши работата. А на упоритите слухове, че ще бъде възнаграден, като оглави бъдещия мегаорган за борба с корупцията, който се готви с ресорния закон, разглеждан в момента от депутатите, бе лаконичен:

"Нямам никаква амбиция за това. Не коментирам, никой досега не е говорил с мен и това не ми е самоцел."

Изненадващо шефът на комисията за конфискация обяви, че чак сега научавал кои са медиите на Иво Прокопиев.

"Знаех, че г-н Прокопиев има медии, но не знаех кои и не знаех какво. Сега разбрах. "Дневник" и "Капитал" мисля, че бяха", заяви Георгиев, който през изминалите седмици около запора се оплаква от медиен натиск.

Пламен Георгиев е действащ прокурор, комндирован в КОНПИ. Като обвинител на него се падат да води дела,свързани с бившия зам.-министър на МВР от Тройната коалиция Раиф Мустафа, други двама от ДПС - депутатите Митхат Табаков и Гюнай Сефер, по негово искане е подслушването на Ваньо Танов, в което "протича" премиерът Борисов, станало известно като "Ало, Ваньо" и пр.