Томислав Дончев, Красимир Каракачанов, Красен Кралев и Лиляна Павлова са най-одобряваните министри от кабинета през декември. Трима от тях: Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Красен Кралев имат положителен рейтинг – добрите оценки за работата им имат превес над негативните. Това сочат данните от национално представително изследване на "Екзакта рисърч".

То е проведено в периода 7-13 декември 2017 г. Интервюирани са 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 92 населени места. Информацията е набрана чрез пряко полустандартизирано интервю по домовете.

Най-изразителен е ръстът на одобрение (от по 8%) към вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и към министъра на икономиката Емил Караниколов. С по 7% повишават одобрението за работата си министрите Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Красимир Вълчев, Николай Нанков и Нено Димов. През изминалите месеци заедно с одобрението, расте и неодобрението към Нено Димов, Емил Караниколов, Бисер Петков и Валентин Радев. Очевидно работата на тези министри ги вади от анонимност, но и поляризира обществените оценки за тях.

С по 6% нараства одобрението към работата на Владислав Горанов, както и към Теменужка Петкова.

С нисък рейтинг на одобрение са министрите Румен Порожанов, Боил Банов и Нено Димов. Това се дължи и на все още ниската им разпознаваемост, твърдят от "Екзакта рисърч".

Кои са най-одобряваните български политици през декември 2017 г.?

Топ 10 на най-одобряваните български политици през декември включва:

Мая Манолова със 71% одобрение;

Румен Радев със 70% одобрение;

Йорданка Фандъкова с 62% одобрение;

Томислав Дончев с 47% одобрение;

Бойко Борисов с 45% одобрение;

Красимир Каракачанов с 44% одобрение;

Красен Кралев с 38% одобрение;

Лиляна Павлова с 37% одобрение;

Георги Първанов с 35% одобрение;

Владислав Горанов с 34% одобрение.

За пръв път от много време насам финансов министър участва в топ 10 на българските политици. От данните е видно и това, че лявото има своето представителство сред най-популярните политици у нас, за разлика от дясното, което не е представено в пълния си спектър.