Симулацията на електронното дистанционно гласуване не трябва да е само имитация. Това пише до Централната избирателна комисия омбудсманът Мая Манолова.

Според нея симулацията трябва да се извърши в реален изборен район и сред реални избиратели.

"Процедурата следва да се придържа към разпоредбите от Изборния кодекс, като бъдат ясно очертани двата разделни във времето етапа - предварителна регистрация и същинско гласуване. За да се постигне целта на закона, трите симулации не следваше да бъдат проведени наведнъж в рамките на един или два дни, а разделени във времето достатъчно, така че да бъдат извършени анализ и оценка след всяка една от тях, като изводите от първата да послужат за подобряване на системата при провеждане на втората и т.н.“, пише Манолова.

Според нея регистрацията трябва да може да бъде от дистанция.

Манолова твърди, че единствената разлика с експерименталното гласуване, което трябва да се проведе три пъти след 1 януари 2018 г., е в това, че на симулациите се гласува за измислени партии.

В Изборния кодекс (гласуван и от нея като депутат) пише:

"Чл. 145, (3) До 1 януари 2018 г. Централната избирателна комисия провежда три симулации на дистанционно електронно гласуване,при които се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати."

Никъде не се твърди, че симулацията трябва да бъде проведена с реални граждани, които да се регистрират за теста - това за изисквания само за първото експериментално гласуване.

"В заключение бих искала да подчертая, че и симулациите, и експериментите следва да демонстрират и да гарантират надеждността на дистанционното електронно гласуване, а не да послужат като основания за отмяната му от законодателя“, казва в края на писмото си Манолова.