Паметникът „1300 години България“ е вече в историята. Но както демонтажът му през юли тази година предизвика буря от страсти, така и седмокрилото му присъствие в продължение на 36 години остави травма у столичани, защото бе намиран за грозен и за един от ярките символи на споминалия се социализъм. И след като времето остави върху него своя отпечатък, премахването му бе като изнасяне на труп. В центъра на София обаче се извисява още един монумент, който стои като белег в историята ни – Паметникът на съветската армия. Дразнител за немалко столичани, мнозина от тях очакват да дойде и неговият ред да бъде премахнат. 

Тъкмо с тази хипотетична идея се е занимал Теодор Ушев, номиниран за „Оскар“ за „Сляпата Вайша“. Аниматорът представи във Фейсбук свой проект за статуя, която обгръща Паметника на съветската армия и му придава нов смисъл.

Не, Столична община не е обявявала конкурс за паметник на това място, отникъде няма сериозни намерения нито да бъде премахнат, нито да бъде поставен в нов контекст и обяснение за присъствието му в центъра на София. А и очакванията за подобни манипулации не са адресирани правилно към Столична община – Паметникът на съветската армия е сред малкото монументи в градската среда на София, строени по времето на тоталитарния строй, които имат акт за собственост. Според акт № 3418, издаден на 18 септември 1947 г., паметникът принадлежи на Министерството на културата. Затова може би решението на Столичния общински съвет от 25 февруари 1992 г., допълнено от решение № 2 по протокол № 24 от 18 март 1993 г., за демонтиране на паметника не е изпълнено.

А проектът на Теодор Ушев е просто упражнение по стил – част от майсторския клас на аниматора, протекъл този месец в Дома на киното в София. Ушев определя рисунката си като „утопична“ и я е озаглавил „VHS съпротивата срещу тоталитарната култура“. Поставя я пред въображаем Център за съвременни изкуства, „изграден около Паметника на съветската армия“.

И тъй като политическа воля за промяна на това пространство няма, метаморфозите на този паметник засега могат да бъдат единствно полет на нечие въображение.

Площад Славейков