Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев твърди в интервю пред "24 часа", че нееднократно му е предлагано да оглави т. нар. градска или стара десница. Той обаче казал: "Не, не и не". И не се канил да оглавява нито градска, нито селска десница.

"Има такива очаквания. Но казвам пред вас най-отговорно и ясно: "Не, не, не и не. Аз няма да оглавя нито градската десница, нито селската левица. Няма да се връщам в която и да било партия. Няма да правя партия. Няма да ставам лидер на която и да е партия. Няма да обединявам която и да е, нито съвкупност от партии", обяснява той бъдещите си намерения.

Интервюто е рекламирано като "откровено и неприличащо на никое друго". В него Плевнелиев коментира еднакво охотно и важни политически проблеми и какви подаръци е направил на приятелката си Деси Банова. Научаваме още, че Плевнелиев е взел важна израелска награда преди Тръмп, а Корнелия Нинова, според оценките му, е хиперактивна. Така читателят остава еднакво добре информиран какво мисли предишният президент за тежки въпроси като ревизията на приватизацията, но и ако по някаква случайност е пропуснал, отново навлиза надълбоко в розовия роман на връзката Плевнелиев - Банова.

И някои от акцентите:

Как Плевнелиев изпреварил Тръмп

Доскорошният български президент взел преди Доналд Тръмп наградата на фондация "Приятели на Израел". Той уточнява, че преди него и след него са двама американски президенти.

"Да, изпратиха ми снимката от церемонията в Овалния кабинет отпреди няколко дни. Майк Евънс държи наградата. Отзад са Иванка Тръмп и нейният мъж, както и Майк Пенс - вицепрезидентът.

Аз съм носител на наградата, като преди и след мен са двама американски президенти - Джордж Буш-младши и президента Тръмп. Голяма чест за България е тази награда. Като миналогодишен носител бях поканен да присъствам на връчването, но бях в Китай по това време. Гордея се, че съм единственият от Централна и Източна Европа и четвъртият в света, който я получи. Петият е президентът Тръмп. Сребърния свещник подарих след това на синагогата в София", обяснява Плевнелиев.

В дух на скромност следват още уточнения за постиженията на Плевнелиев - той е станал "почетен професор" на два китайски университета - Пекинския и "Цинхуа".

Интервюиращата уточнява: "Не само на Запад, но и на Изток ви ценят". - "Да, така е", съгласява се той. 

Сърцето на Деси Банова, което не се купува с подаръци

Плевнелиев отхвърля категорично писанията, че приятелката му Деси Банова тъне в лукс и скъпи подаръци. Истинската любов не се купува с пари, обяснява той.

"Нима не разбраха, че аз съм може би малко по- мъдър, отколкото те си мислят? И че една позитивно мислеща, красива и добронамерена жена не се купува.

Нейното сърце не струва 30, 500 или 500 000 лева. Нейното сърце се печели с подадена ръка, с честен подход. Но в никакъв случай не струва пари. И нима някои не разбраха, че истинската любов не се измерва нито в пари, нито в подаръци, а е в очите, в сърцето, в подадената ръка. Аз съм там. Аз се радвам на една истинска любов, която не може да бъде измерена в пари. Продължаваме да живеем по начина, по който сме живели. Истинската любов не се базира на пари. Тя се базира на усещането, че имаш до себе си човек, който е твоят човек. И че двамата заедно, за ръка, може да стигнете далече. Аз имам това усещане и действам по този начин", казва той прочувствено.

Приятелката на Плевнелиев и водеща на прогнозата на времето по Нова тв обаче няма да остане без подарък.

Въпрос:  Купихте ли вече на Деси Банова скиорски екип? Нали ще я обучавате - да ви прави компания на пистите...

Отговор: Как може винаги “24 часа” да познава! Ето това е подаръкът. Не е електрическа “Тесла”, не е къща или апартаменти. Да, моят подарък е ски екип и ще се учим заедно да караме ски. Чакам този момент с нетърпение.

Въпрос: Вече си ходите спокойно за ръка. 

Отговор: Да. Ние не правим нищо лошо. Съдбата ни събра. Сега се радваме. Да, ходим за ръка, включително и в магазина за зимни якета. -

Тук в интервюто следва плавен преход и от скиорския костюм на Деси Банова се скача към грубата действителност в лицето на Румен Радев.

Радев - нито е господин Вето, нито води някакви грандиозни битки

"Президентът Радев не е наложил извънреден брой вето, в рамките на нормалното е. Но не бива да го преекспонираме. Той нито е "г-н Вето", нито води някакви грандиозни битки. Такива аз не виждам", това коментира Плевнелиев по отношение на сегашния президент и обвиненията на ГЕРБ към него, че налага непрекъснато вето върху различни закони.

Според Плевнелиев Радев тепърва трябва да се доказва, защото досега не му се е случило нищо извънредно, не е имал труден период, радвал се е на "много странно медийно добруване", намира се в много комфортна среда. Той не е водил битки, смята доскорошният държавен глава.

След това изброява какво се е случвало, докато той е бил президент, и сега:

"2017-а е една стандартна година, в нея нищо извънредно не се е случило, никакви драми и кризи, през които е необходимо той да се доказва, не е имало. Нека си спомним само от 2012 до 2014 г. - имаше терористичен акт в България, две вълни на протести, в които стотици хиляди българи из страната протестираха през 2013 г., през 2013-2014 г. - две извънредни парламентарни кризи, поради което се родиха 5 правителства и 3 парламента! В рамките на 2 г. имаше невиждана имиграционна вълна. Сега правителството си върши добре работата, държавата стои нормално, ползва се с признанието на международните партньори, министър-председателят Бойко Борисов има извънредно полезна, активна, много продуктивна външнополитическа програма."

Според Плевнелиев "ветото не е инструмент да пречиш на някого, да водиш битка с него или да правиш рейтинг. Трябва да се извадят съответните аргументи, но и да се дадат решения. На президента му прилича не просто само да регистрира един проблем. Нека да дава и решения"

Той признава, че също би наложил вето върху антикорупционния закон. От ГЕРБ разкритикуваха Радев, че е заявил намерението си да прибегне към това си правомощие преди въобще още законът да е приет в завършен вид.

"Мисля, че президентът Радев има достатъчно аргументи да наложи вето. Ако аз бях действащият държавен глава, щях да наложа също вето", казва Плевнелиев.

Той изброява и своите аргументи: "С аргументи, които предполагам, че ще бъдат аргументите и на президента Радев. Нека да се обоснова. Ако президентът Радев наложи вето заради начина, по който се структурира антикорупционното звено, няма да е прав. Аз лично вярвам, че не е добре българският държавен глава да назначава шефа на звеното. В парламента има много по-сериозен сблъсък и баланс на интересите и там е мястото да се роди ръководството на тази институция. Надявам се народните представители да бъдат на висотата на отговорността. Ако президентът просто с един акт назначи шефа на една агенция, това не е нито по-прозрачно, нито по-демократично. По-добре е, от гледна точка на баланса на силите и на институциите, президентът да стои настрана от този орган. Ако той наложи вето поради тези причини, свързани с конструирането на органа, аз няма да съм изненадан, но няма и да съм съгласен".

Причините, които той посочва за свое евентуалво вето са, че свидетелите няма да бъдат добре защитени.

"Вие трябва да можете да закриляте тези, които подават сигнали. Трябва да можете най-малкото да им създадете едно определено ниво на комфорт. Когато сигнализирате за корупция, очаквате подкрепа от държавата, а не нож в гърба. Ние имаме една институция, която в много отношения е вече проблематично и мъртво родена", смята той. 

 
Плевнелиев отново не пести критиките си към Радев:
 
Той се държи като президент на БСП, като президент на русофилите в България. Държи се като президент, който е срещу управляващите.
 
Спомняте си какво се случи на едно патриотично мероприятие в Свищов, когато народният представител Цветан Цветанов беше изгонен от президента. Такова скандално действие на български държавен глава никога не е имало. Това означава заяждане, това означава, че не сме разбрали, че държавният глава е над всички и трябва не само да работи с всички, но и да го прави по еднакъв начин.
Учудвам се понякога на толерантността на ГЕРБ - партия, подкрепена от милиони българи. Как така е изгубила човешкото си лице, след като милиони българи застават зад нея? Не му приляга на държавния глава. Не е прав, не действа като държавен глава - обединител, но има голям късмет, че срещу него в случая е ГЕРБ - партия, която винаги е била много толерантна и е прощавала. Ако беше БСП, нямаше никога да ми прости.
За мен е много странно, че президентът Радев не продължи почти нито една инициатива на предшествениците си.

За ново кандидатиране за президент? Не. Оставам президентът Плевнелиев

Плевнелиев отрича възможността отново да се кандидатира за президент. Както и слуховете, че ще оглави старата десница. 

Има очакване, че може би аз съм единственият, който би могъл да обедини разединеното дясно, на което за съжаление му отива толкова много да бъде разделено, разпарчетосано. Десните лидери не научиха нищо от историята на България. Повече от 25 г. - его, разделение, на инат. Да, вярно е, че т. нар. градска десница - стотици хиляди български граждани останаха непредставени заради абсолютно безобразните действия на лидерите вдясно. За съжаление. Казвам го най - отговорно.
 
Но казвам най-отговорно и най-ясно: Не, не, не и не. Аз няма да оглавя нито градската десница, нито селската левица. Аз няма да се връщам в която и да било политическа партия. Аз няма да правя политическа партия. Аз няма да ставам лидер на която и да е политическа партия. Няма да обединявам която и да е, или съвкупност от политически партии. Оставам президентът Плевнелиев.
После обяснява как според него е груба грешка един президент да направи партия и дава пример с Георги Първанов. "В крайна сметка в БСП днес го считат за предател, а виждате със собствената му партия докъде стигнаха нещата", припомня той. 
 
Борисов има много силен политически инстинкт, така той пише историята
 
Министър-председателят Бойко Борисов винаги е имал много силен, бих казал уникален политически инстинкт. Това е начинът, по който той пише история. Три пъти е министър-председател на България, неговата партия спечели всички избори, с изключение на последните президентски, в последните 10 г. Това е едно постижение, което почти никой друг не е имал в модерната история на България. На демократичното й развитие, не говорим за преди това.
 
Неговото политическо дълголетие се дължи на неговия политически инстинкт да реже веднага. Той реже - ако има проблем, се действа на секундата. Това може би невинаги е справедливо. Но ще ви кажа обратния вариант - ако той замиташе проблеми, ако не действаше веднага, това щеше да задълбочи проблемите и те да станат много по-големи.
 
А министър-председателят е прав, защото когато има големи скандали, когато има големи драми, той е научил урока си - той реже. Като министър-председател Станишев беше точно обратното - отлагаше максимално абсолютно всички възможни проблеми на тройната коалиция, и затова тя си и отиде в небитието.
 
Корнелия Нинова, двойният стандарт и хиперактивността ѝ
 
"Когато вие сте политически лидер на лявото и борите здраво лошата приватизация, а се оказва, че всъщност сте двигател и участник в не една приватизационна сделка, това е двоен стандарт. Не им прилича на политиците да действат по този начин и аз мисля, че това е дамоклиевият меч над г-жа Нинова. Този двоен стандарт ще й се отрази много тежко на нея, за съжаление." 
 
Това е коментарът на Плевнелиев за Корнелия Нинова и приватизацията на "Техноимпекс".
 
Според него заради това и лидерката на БСП е хиперактивна.
 
"Но така или иначе, колкото и хиперактивна да бъде, тя не може да избяга от двойния стандарт, в който е изпаднала. А българите имат голям проблем с това. " 
Против ревизията на приватизационните сделки, предлагана от ГЕРБ
 
Ревизията на приватизационните сделки е действие, което не помага по никакъв начин на българската икономика, смята Плевнелиев.
 
"Не считам, че създава перспектива, а и не вярвам, че ще доведе до справедливост. Нека да се обоснова. Ако търсим справедливост и отворим миналото на приватизацията, тогава трябва да се проверят хиляди сделки. Защото не е една, а хиляди са безобразните сделки, свързани с приватизацията в България. И това трябва да се мери с един аршин", казва той.
 
"В една модерна икономика ние трябва да гледаме напред, трябва да отваряме перспектива, да мотивираме който и да е да инвестира своите пари в България, защото само така се създават бързи и добре платени работни места. Но когато, вместо да гледаме напред, ровим в миналото, и то по един много бих казал въпросително справедлив и обективен начин, това ще демотивира много инвеститори. Ами те са участвали в приватизационни сделки. Много от тези инвеститори в тези приватизационни сделки са купили едни съсипани комунистически държавни предприятия, вложили са усилия, време, пари. И сега почваме да ровим пак назад във времето. Нещо повече - има закон, има конституция над всички нас. Те определят и срокове за давност, и всичко останало. Аз си мисля, че това действие на ГЕРБ няма да доведе до позитиви - нито за тях, нито за държавата. Моят съвет към моите колеги и приятели е да помислят три пъти, преди да прережат лентата" ,добавя той.
 
"За" втори лифт на Банско
 
Категорично да за втори лифт на Банско, казва доскорошният президент. И се изказва против "криворазбраните еколози от жълтите павета".
 
"Самият аз съм готов да го изкрещя от всяко телевизионно студио. Не само защото съм запален скиор. Не. Но аз обичам планината, аз обичам България. И искам да съм много ясен - аз вярвам, че точно хората, които живеят в планината, обичат планината. А не тези много често криворазбрани еколози от жълтите павета."
 
"Толкова е българско ние да се самозастрелваме, самопрецакваме, да пишем през някакви холивудски звезди някакви писма до министър-председателя, вместо да излезем и да кажем как да направим така, че да има перспектива за българските планински региони. От какво ще се хранят те? От какво ще живеят? Каква е перспективата за тях?" -
 
"Не съм сигурен, че коалицията ГЕРБ- "Обединени патриоти" ще издържи четири години
 
Плевнелиев коментира и управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти" и своите прогнози колко време тя ще издържи.
 
"Тази коалиция в момента върши своята работа за България. Не е това идеалното партньорство В никакъв случай. Има много негативи, но и позитивни моменти.
 
Тази коалиция може да не е перфектна, но тя обогатява коалиционната култура в България Тя може да се срути догодина или по-догодина, тя може да не проработи дългосрочно. Все пак, да не забравяме, че българските националисти, които аз никога не нарекох патриоти, не са най-предвидимият партньор за всяка една от големите, системни партии."
Признава и че не е сигурен, че управляващата коалиция ще издържи четири години.
 
Той обяснява, че винаги е искал българският политически елит да бъде на ниво, че да се правят широки коалици между леви и десни, както в Германия (макар че след последните парламентарни избори в Германия все още няма кабинет, точно защото формирлането на такава широка коалиция се оказа твърде сложно-б.р. ). Смятах дори, че, от гледна точка на успешното председателство на България на ЕС това (ГЕРБ да управлява с БСП - б.а.) можеше да бъде един възможен вариант, но очевидно не сме дорасли. Надявам се някой ден да се случи.