Въпреки обясненията на екоминистерството, че строителството в Пирин ще се осъществява само за ски писти и съоръжения и за водохващания за питейни нужди и нито една "керемида" няма да се поставя без съответните екоразрешителни, днес на протест излизат граждани вече не само в столицата, а в цялата страна. Междувременно стана ясно, че община Банско е привела в действие стария си план отпреди пет години, с който се предвижда мащабно строителство в осем местности по границите с Национален парк "Пирин", като го е обосновала с бъдещия втори лифт. Зелена светлина за него правителството даде именно с измененията в плана за управление на парка, срещу които са и протестите.

В средата на декември, докато течаха броженията около обявеното намерение на кабинета за втората кабинка, регионалната екоинспекция в Благоевград се е произнесла по искане на общината за преценка необходимо ли е извършване на екологична оценка за предвидения подробен устройствен план - план за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) на осемте местности с обща площ 1894 дка. Става въпрос за Гуровица, Свети Иван, Грамадето, Кошерината, Карантията, Средореко, Асаница и Герачени улици. Идеята тези бивши земеделски местности да бъдат преобразувани в квартали на Банско и съответно урегулирани е от лятото на 2013 г. и има съответните решения на общинския съвет. Оттогава датира и искането на община Банско за изменения в плана за Пирин, разрешаващ строителството на втория кабинков лифт. И двете намерения бяха замразени до зимата на 2017-а.

Правителството вече се произнесе по плана - на 28 декември м.г. Преди това се е произнесла екоинспекцията. Тя е решила, че трябва да се извърши екологична оценка, защото при прилагането на ПУП-ПРЗ, искан от общината, "има вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони".

Териториалният обхват на плана е в следните селищни образования: Гуровица с площ 194.19 дка, Свети Иван с площ 219.10 дка, Грамадето с площ 425.00 дка, Кошерината с площ 186.65 дка, Карантията с площ 71.70 дка, Средореко с площ 254.50 дка, Асаница с площ 193.95 дка, Герачени улици с площ 349.00 дка. 

С одобрен ПУП са 840 дка, в т.ч зони с реализирано строителство - 565 дка, свободни зони с одобрен ПУП – 275 дка. За инфраструктура са предвидени терени от 176 дка, а като свободни зони или земеделски земи - 878 дка. РЗП на реализираното строителство е 750 дка, от които в експлоатация 630 дка и в строеж 120 дка. Целта е "по-нататъшна урбанизация, съобразена с перспективното развитие на територията на града и ски зоната с център гр. Банско".

"Една нова кабинка е възможност да се застроят нови 1330 декара долу в Банско. Още преди МС да одобри незаконното изменение на плана за управление на Националния парк "Пирин", общината е поискала да урбанизира тези 1330 декара, което е още около 40 000 нови легла. Мисля, че и на слепите ще стане ясно, че един нов Слънчев бряг се ражда в полите на Пирин планина и всичките нарушения на законите не решават проблема на опашките на кабинката, а на търговията с недвижими имоти. Я сега проверете на кой са собственост тези земи и ще видите,че част от тях са на двама собственици на банка с интереси в ски спорта", коментира природозащитникът Тома Белев, който пръв обърна внимание върху решението на екоинспекцията.

В решението си екоинспекцията в Благоевград посочва, че осемте местности, макар и да не попадат в обхвата на защитените по закон и по "Натура 2000" зони, граничат с такива. Следователно "реализацията на така заявения ПУП-ПРЗ за гореописаните селищни образувания има вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, включително птици, предмет на опазване в защитена зона BG0000209 "Пирин" за опазване на дивите птици и за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна". 

Според екоинспекторите има риск от "фрагментиране на природните местообитания", "прекъсване на биокоридори", "вероятност за промяна на ландшафта", промени във вида, числеността и структурата на популациите и др.

"Очаква се кумулиране на отрицателни въздействия върху защитените зони и предмета на опазване в тях в резултат от сумарното въздействие на предвижданията на ПУП-ПРЗ и осъществените одобрени, но нереализирани до момента или планирани други инвестиционни предложения, планове, програми, проекти", се посочва в заключение в становището на екоинспекцията.

Докато довечера природозащитници протестират в различни градове на страната, кметът на Банско Георги Икономов също свиква контрапротест. По стара традиция той ще се проведе на разклона при Симитли.