По време на председателството на Съвета на ЕС ДПС ще акцентира върху продължаването на процеса на присъединяването на Турция към съюза. Това се казва поздравлението на лидера на партията Мустафа Карадайъ по случай днешния й рожден ден. ДПС е основано на 4 януари 1990 г.

До неотдавна отношенията между ДПС и Анкара бяха чувствително охладнели, но напоследък се наблюдава затопляне, което се видя и от новогодишното приветствие на почетния председател на движението Ахмед Доган.

За пореден път Карадайъ изтъкна, че за установяване на мир и стабилност на Балканите движението предлага българския етнически модел. И допълни, че негов автор е Доган.

Ето пълния текст на поздравлението на Карадайъ:

"ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ НА ДПС!

От името на ръководството поздравявам всички членове и симпатизанти на ДПС, както и всички партийни структури по случай 28 години от учредяването на ДПС – първата партия, регистрирана след демократичните промени в България, и да пожелая на всички здраве и благополучие!

През изминалата година ДПС остана вярна на своите ценности и достойно посрещна и отговори на всяко предизвикателство. С благодарност и гордост отчитам приноса на всеки един от вас в защита на демократичните достижения, правата и свободите на всички български граждани.

Отстояването на демокрацията е наш върховен дълг и ние заедно ще продължим пътя си за изграждане на по-добър и достоен живот за всички граждани на страната и ще дадем своя принос за извоюване на достойно/престижно място на България в общия ни Европейски дом, за мир и стабилност в страната, на Балканите и в Европа, за просперитет.

Като опозиция на управлението в страната, ДПС има задачата да бъде коректив на неправилния модел на управление с участието на националисти във властта, да защитава всяко накърнено право, чест и достойнство на всеки български гражданин. Ние отговорно ще изпълняваме тази задача и ще използваме всички демократични механизми и за това ще бъде нашият глас в органите на местното самоуправление, в Народното събрание и в Европейския парламент. Всички ние от ДПС активно ще работим всеки български гражданин да има възможност да съучаства при вземането на важните управленски решения в страната и в тяхното реализиране, за утвърждаването на държавността и авторитета на институциите.

При решаването на основните въпроси при председателството на Съвета на Европейския съюз акцентираме на разширяването на Съюза и включването на Западните Балкани, за продължаване на процеса по присъединяване на Република Турция, на Молдова, и на Украйна. За установяване на стабилност и мир на Балканите ДПС предлага успешно реализирания в страната ни и признат от световни експерти Български етнически модел, чийто идеолог и създател е нашият почетен председател д-р Ахмед Доган. 

Скъпи колеги и приятели,

позволете ми отново да благодаря на всички вас за постигнатите през изминалата година успехи и да ви пожелая сили, дръзновение и много нови успехи в общия ни път!

Бъдете здрави и уверени в утрешния ден!"