ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

Депутатите от ГЕРБ изпълниха заканата на лидера на партията Бойко Борисов да не подкрепят на второ четене промените в Наказателния кодекс, които криминализират разпространяването на невярна информация за банковата система. Членовете на правната комисия от ГЕРБ не дойдоха на заседанието, на което текстовете се гледаха на второ четене. Ако това се случи и в пленарна зала – най-вероятно няма да се събере кворум, за да бъдат приети поправките.

Шефът на комисията Четин Казак (ДПС) изтъкна, че между приетите на първо четене текстове и окончателния вариант, гласуван днес има значителни разлики.

„Всички опасения за предполагаемо разширено тълкуване отпадат“, каза Казак.

От текста били махнати дефинициите „с цел всяване на смут и страх в обществото“ и „който разпространява невярна или друга информация“. Казак изтъкна, че в окончателната редакция изрично се предвижда „вредоносна цел“. В крайна сметка приетият от комисията текст звучи така:

„Който с цел да набави за себе си, или за другиго имотна облага, или да навреди, разпространява неверни сведения за финансовото състояние на банка или финансова институция и от това могат да настъпят значителни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години.“

От БСП предложиха нов текст, според който длъжностни лица – служители на БНБ или друга банка, които не предоставят информация, дължаща се по силата на нормативен акт, или пък предоставят невярна информация, и от това могат да настъпят вредни последици, се наказват с от 5 до 10 г. лишаване от свобода и глоба от 5000 до 10 000 лева. Ако вредните последици вече са настъпили наказанието става от 7 до 10 години затвор, а санкцията от 20 000 до 50 000 лева. Правната комисия одобри и този текст.

Поправките в Наказателния кодекс би трябвало да влязат в зала тази седмица, като това може да стане и още утре. Стига да има кворум. Ако ГЕРБ спазят заканата си да не влизат повече в парламента, както го направиха на комисията днес, промените ще останат само на хартия.