Убийството на един от големите бизнесмени в България в навечерието на официалното й встъпване като председател на Съвета на ЕС не просто пропуква бойкоборисовата стабилност, но фокусира отново западни медии и наблюдатели върху факта, че почти не се разкриват такива убийства и че страната е все така най-корумпираната в ЕС и с нереформирана правосъдна и правоохранителна система. Нещо повече - това е първото поръчково убийство на бизнесмен от такъв калибър при управление на Бойко Борисов.

49-годишният Петър Христов, собственик на "Лактима" и още стотина фирми, е не просто голям предприемач за малката и най-бедна държава в ЕС, но с интереси в много бизнеси - строителството, хранително-вкусовата промишленост и туризма. Най-забележителното обаче са връзките му с управляващата партия и втория най-силен човек в нея - Цветан Цветанов, които са публично известни. Във Велико Търново разказват, че когато Цветанов е на посещение в избирателния си район, отсяда при Христов в много от случаите. До края на вчерашния ден никой от управляващата партия, дори от депутатите й от Велико Търново, не се осмели да коментира убийството. Единствено председателката на Народното събрание Цвета Караянчева наруши мълчанието.

Убийството се случва, когато остават малко повече от 80 часа до 11 януари, когато в Народния театър, в присъствието на Колежа на еврокомисарите и българското правителство, ще се състои официалната церемония по откриването на европредседателството. Коментарите и версиите по убийството на Петър Христов обаче със сигурност ще заглушат фанфарите.

Като негласно и неписано правило, наложено от първата декада на прехода, показните разстрели не се разкриват. Взривовете и разстрелите на босове на подземния свят по времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар на МВР, приключиха преди първия му мандат - вероятно защото и теренът е разчистен. За този период бившият американски посланик Джеймс Пардю казва, че през времето, в което Борисов е отговарял за борбата с мафията, нито един представител на организираната престъпност не е прибран зад решетките.

Първите месеци на първия кабинет на Бойко Борисов бяха "ознаменувани" с убийството на 31-годишния радиоводещ, определен като "хроникьор на мафията", Боби Цанков,в центъра на София. 2018 година е, тече времето на "Борисов-3", а убийците на Цанков не само не са изправени пред съда, но са все така неизвестни. В сравнение с Христов обаче журналистът, срещу когото се водеха и няколко дела за злоупотреби, е дребна риба.

Според различни оценки поръчковите убийства в България са поне 200 от 1989 година насам. В началото на януари 2015 г., едва-що навлязъл във втория си мандат, Бойко Борисов даде срок от една седмица на прокуратурата и МВР за разкриване на серия от поръчкови убийства и обеща лично да следи за развитието. Всичко това се забрави, а тогава повод за гръмките му думи станаха убийствата на фалирал строителен предприемач и съпругата му, на Димитър Стоянов-Лудия от Пловдив - бивш състезател по свободна борба и собственик на заложна къща, както и на дясната ръка на кмета на Пазарджик - Татяна Стоянова. Но всички те бледнеят пред човек като Петър Христов.

Макар и необявена от МВР, през определена медия бързо изтече версията, че причина за убийството на Христов е оказаната от него помощ на МВР за разкриване на бандата на "Наглите" - престъпна група, отвлякла 13 души, убила двама и прибрала откупи за близо 3 милиона евро. Именно килъри от бандата бяха първите обвинени и осъдени за две поръчкови убийства - на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, и двамата застреляни през 2009 г., по време на кабинета на тройната коалиция. Мотивите и за двете убийства са неуредени финансови отношения.

През февруари 2017 г. Бойко Борисов обяви:

"Преди шест-седем години осем бяха поръчковите убийства, отвличания, магистрални грабежи, нещо, което тровеше държавата с всички сили. Да чукна на дърво, то е отдавна забравено."

Нищо не е забравено.