Европейската комисия предлага такса върху пластмасите и върху търговията с въглеродни квоти, в опит да балансира бюджета на общността след като Великобритания я напусне. За новите такси съобщи еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер. За целта ще бъдат предложени промени в Emissions Trading System (ETS).

По думите на Йотингер освен като нов източник на постъпления, таксата върху пластмасата ще намали и количеството на отпадъците. В Брюксел припомнят добрия пример на страни като Ирландия, където след въвеждане на налога върху пластмасовите торбички в бюджета влязоха приходи от 200 млн. евро за 12-годишена период. Освен това се намали замърсяването на околната среда с торбички от 5% замърсеност до 0.13%.

Германският еврокомисар не представи повече подробности за налога и очакваните постъпления, припомняйки, че Комисията ще публикува през май по-подробни предложения за следващата многогодишна финансова рамка за периода след 2020 г. Това ще стане в периода, в който България председателства Съвета на ЕС - януари-юни 2018 г. 

Сегашната рамка покрива периода 2014-2020 г. и въпреки излизането си от ЕС, планирано за 2019 г., Великобритания се ангажира да внася своя дял през преходен период, включващ 2020 г. След това обаче ЕС няма да получава нетния принос на Лондон, който се оценява на около 13 млрд. евро. 

Според Гюнтер Йотингер вариант за запълване на "дупката" е за 50% да се намерят нови източници на приходи, а останалите 50% да се осигурят от икономии, по-специално от Общата селскостопанска политика (ОСП) и кохезионната политика - две сфери, представляващи заедно над две трети от бюджета на ЕС.

Йотингер предложи новите европейски политики, като тези в сферата на отбраната и сигурността по границите, които ще породят необходимост от още десетина милиарда евро годишно, да бъдат финансирани на 80% от нови източници.

Комисията настоява най-вече за увеличение на националните вноски в бюджета на ЕС, които в момента са ограничени до 1% от БВП на страните-членки. Според Йотингер те трябва да станат между 1.1 и 1.2 на сто. Полша и Унгария вече издигнаха призиви в тази насока.

Държавните и правителствени ръководители от ЕС ще обменят мнения за бюджетите след Brexit на неформална среща на върха на 23 февруари в Брюксел.