Преди дни притежаваният от Делян Славчев Пеевски вестник и сайт „Монитор“ публикува интервю с европейския комисар по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос „Шенген ще е по-силен с България и Румъния“.

В понеделник представителството на Европейската комисия в България публикува в профила си в туитър линк към интервюто - "Бягаме последните метри към Шенген, скоро ще пътувате сводобно" - комисар @Avramopoulos пред в. "Монитор".

 

 

Това провокира български потребители на туитър да попитат: Редно ли е Европейската комисия да рекламира медии, които разпространяват фалшиви новини, антиевропейска пропаганда и са част от империята на Пеевски – основен фактор за потъпкването на свободата на медиите в България.

Публикацията е още по-озадачаваща, защото идва след друга публикация – за усилията на Европейската комисия срещу разпространението на фалшиви новини и антиевропейска пропаганда.

Работата ни не е да променим медийния пейзаж в България, а да достигнем до публиката с посланията ни. Благодарим за мненията!“ - отговори профилът на представителството на Европейската комисия в България.

Не е вярно обаче, че Европейската комисия не се интересува от медийния пейзаж в България. Липсата на независимост на медиите спира България по пътя на реформите и е сред причините за липсата на напредък – изводът е на самата Европейска комисия. В доклада за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка от януари 2017 г. се казва:

Българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите. Въпреки че тези въпроси са извън обхвата на Механизма за сътрудничество и проверка, те оказват пряко въздействие върху способността за осъществяване на реформи и затрудняват повече постигането на напредък от страна на България.

Освен това участието на политически фигури на високи постове в медии, които не спазват правилата на етичната журналистика, е начин за легитимирането на тези издания в очите на публиката и подпомагането им в техните усилия да "затрудняват достигането на напредък".

Ролята на Делян Славчев Пеевски също не е безизвестна за всеки, който се интересува от България. Страната ни е на 109-о място в индекса за свободата на медиите на „Репортери без граници“. В последния доклад на организацията се казва:

България е по-назад в индекса за свобода на медиите от всички други държави в ЕС. Това се дължи на доминираната от корупция среда и съглашателството между медии, политици и олигарси, сред които Делян Пеевски, бивш ръководител на главната разузнавателна агенция на страната (ДАНС – б.р.) и собственик на „Нова българска медийна група“. Неговата група притежава шест вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания. Правителството разпределя еврофондове на определени медии без никаква прозрачност, като така на практика подкупва редактори да щадят правителството и да се въздържат от отразяването на определени проблемни теми.

При тези изводи на Европейската комисия и на „Репортери без граници“ е озадачаващ изборът на вестник, пред който комисар Аврамопулос да даде интервю и който да бъде споделен от профила на представителството на Европейската комисия в България.

Подобно безпринципно поведение може само да засили антиевропейските настроения и да разочарава най-убедените привърженици на европейската идея в България.