Съветът за електронни медии (СЕМ) се заема със сигнала от предаването "Денят започва с култура" срещу програмния директор на БНТ Емил Кошлуков. До СЕМ е изпратено и писмо, подписано от видни интелектуалци и публични личности като проф. Александър Кьосев, Александрина Пендачанска, Мануела Малеева и др., които се противопоставят на опитите да бъде променяно предаването чрез натиск от Кошлуков, защото е "една от малкото останали автентични институции на българската култура".

Писмото е изпратено и до омбудсмана на телевизията Иван Такев. Пред Club Z той заяви, че е изпратил официален отговор на проф. Кьосев, след обмяната на мнения между двамата, направена преди ден в социалните мрежи. В отговора си Такев заявява, че е необходим широк дебат за ролята й на обществена медия и начините за финансиране и изобщо каква БНТ ни е нужна. 

Ето пълния текст на писмото:

"Уважаеми господин Кьосев.
Драги Сашо.
След като разменихме позиции в социалните мрежи,и както ти обещах, още днес да ти върна официален отговор по повод на изразените от теб тревоги за съдбата на предаването "Денят започва с култура"! Ще повторя позицията си, че мнението ми за предаването "Денят започва с култура" по нищо не се различава от твоето и на редица други зрители, които ми писаха. Пак ще повторя,че аз високо ценя качествата и усилията на моите уважавани колеги в мисията им на просветители. Странното за мен беше, когато прочетох писмото ти във ФБ, че липсва тяхната позиция  и аз, уверявам те, не знаех никакви подробности за срещите им с програмния и генералния директор и за съдържанието на разговорите им. Днес нещата се изясниха. Има декларация на колегите, изявления на Програмния и Генералния Директор на БНТ, с проблема е запознат и СЕМ! Аз вярвам на  изявленията на Ген. директор К. Каменаров, цитирам "Няма никакъв вариант това предаване да бъде убивано,потъпквано и мачкано", защото от практиката си знае,че грубото администриране и намесата в редакционната независимост водят до катастрофа. Това е и моето разбиране, не само защото съм Омбудсман на БНТ, но и защото в моята  практика на журналист в БНТ съм ставал жертва на такъв административен произвол. Но случилото се с "Денят започва с култура" поставя отново на дневен ред един основополагащ въпрос - за ролята и принципите на Обществената национална телевизия, каквато е БНТ! Тя продължава да съществува и да се гърчи в "прокрустовото ложе" на остарял и неадекватен на времето закон/ЗТР/, най-вече, в частта за финансирането й! И мисля, че твоята и другата обществена енергия трябва да бъдат насочени натам, да се отвори широк обществен дебат каква БНТ ни е нужна и как тя отговаря на характеристиките на национален обществен оператор!

Докато това не се случи и проблемът с финансирането не се реши, така както е в редица други европейски страни, ще има рецидиви на командно администриране! Готов съм да се включа и активно да участвам в подобен дебат.Отварям една скоба, за да ти кажа, че в редицата писма, които получих има и доста разумни предложения към колегите ми от предаването за неговото обогатяване чрез разтварянето на ветрилото и обогатяването на палитрата от творци на изкуството и културата!Принципите на една обществена телевизия са да информира, образова и забавлява! БНТ ще продължава да произвежда и разпространява формати , утвърждаващи постиженията на българската и световната култура. Надявам се, че отговорът ми е дал отговор на твоите тревоги. Ако смяташ, че той е недостатъчен, готов съм да продължим нашата кореспонденция. С най-добри чувства и пожелания.

Иван Такев. Омбудсман на БНТ

"Като чуя култура и се хващам за кобура..." Крилатата фраза от времената на нацистка Германия се съживява днес. Снимка: Костадин Кокаланов

"Мнението ми за качеството на предаването не се различава от твоето и на редица други зрители, високо ценя и качествата на колегите, които го правят. Получих и много разумни предложения към създателите на предаването да разширят ветрилото от теми и гости". 

Коментарите заради натиска, оказван от програмния директор на БНТ Кошлуков, не спират. 

В БНТ върви процес на овладяване от страна на същите олигархични интереси, които подчиниха почти изцяло печатните медии, разпростряха се върху голяма част от електронните медии и организират преследване над независими медии. БНТ е обществена телевизия. Да започва денят с култура в БНТ е важно в едно общество, в което денят твърде често започва с клюки, с интриги, с чалга и с конфликти по най-различни поводи. Гонитбата на рейтинг с култура е проблемно. Истинската култура се случва в средата на вдъхновени малцинства, а масовата култура преследва масова екзалтация. Една комерсиална телевизия може да си позволи предимно масова култура - за да печелят нейните собственици. Толкова по-важно е една обществена телевизия да се обърне с лице към дълбоките, истинските, вечните културни стойности за да ги предаде напред. Но аз не съм сигурен дали проблемите се изчерпват с рейтинги, или по-скоро рейтингите се ползват за оправдание на настъпваща цензура. В БНТ има гости, които не са добре дошли за медийния монопол на олигархията. Затова изборът там се ориентира към неблагоприятна за обществото дилема - или беззъби журналисти, или свалени от екран предавания, заяви политологът Огнян Минчев.

Политологът Даниел Смилов също не подмина темата.

Защо г-н Бареков не е в БНТ? Защо само малка част от екипа барековци е на ръководни постове в БНТ? Докога отсъствието на такъв ценен журналист, политик и меринджей ще влече БНТ надолу? Щом е решено БНТ да стане ТВ7, редно е г-н евродепутатът Бареков да води сутрешния блок и политиката на националната телевизия! Вярно е, че г-н Кошлуков не отстъпва много на г-н Бареков, но народът го е казал: ако ще е гарга, да е рошава.

"СЕМ ще действа според своите правомощия, като подчертавам, че за нас основен принцип е да се спази правата на словото и ненамесата в редакционната политика на която и да е медия. Поради стечение на обстоятелствата утре имаме среща с ръководството на БНТ по друг повод - тригодишната програма на генералния директор Константин Каменаров. Но обект на коментар, разбира се, ще бъде и казусът с предаването, очакваме да ни запознаят изчерпателно какви мерки ще предприемат, защото това е до голяма степен вътрешен проблем на телевизията", каза председателят на СЕМ София Владимирова пред онлайн изданието Dir.bg.

Тя заяви, че сигналът до СЕМ ще бъде разгледан и ако експертите установят, че наистина има нарушения на Закона за радиото и телевизията, то тогава ще се реши и как БНТ може да бъде санкционирана.

"България има нужда не от сервилни ласкатели на силните на деня, а от независими и смели гласове. Всеки опит за цензура ще срещне яростната съпротива на АЕЖ и на журналистическата общност в България", се казва в позицията на Асоциацията на европейските журналисти - България.

От АЕЖ отбелязват, че е "изцяло грешна предпоставка за реформи би била да се бърка общественият интерес с онова, което е интересно на обществото".

"Примерите с популярността на обществените телевизии в други страни невинаги са релевантни, тъй като те функционират на различни медийни пазари. На първо място в стратегията на БНТ би трябвало да бъде предлагането на по-качествено съдържание, което да възпитава публиката да търси този тип продукт. Залагането на количеството вместо на качеството би било абсолютно контрапродуктивно за обществената мисия на телевизията, а и обречено на неуспех действие, тъй като би я накарало да се конкурира с комерсиалните телевизии на техен терен", отбелязват от организацията.