Блогъри заподозряха руския президент Владимир Путин в тайна принадлежност към католическата вяра, предаде Нюз.Ру.

Поводът е клип от 19 януари. Навръх православното Богоявление Путин се потопи при минусови температури в ледените води на езерото Селигер край Москва. Потребители на социалните мрежи обърнаха внимание на кръстенето му. Според тях той се прекръстил не от дясно на ляво като православните християни, а от ляво на дясно, както правят католиците. Такова впечатление се създава от клипа, разпространен от РИА Новости.

"А нашият любител на нощни къпания, излиза, че е католик? Защо във водите той се кръстеше от ляво на дясно? Това, разбира се, си е негова лична работа. Просто преди за това, като че ли, не бе съобщавано", пише в туитър журналистът Владимир Варфоломеев.

"Именно така обикновено се случва у нас - тези, които най-много говорят за духовност и традиции, дори не могат правилно да се кръстят", отбелязва той.

По-скоро обаче Путин изпълнява ритуала небрежно, отбелязва Нюз.Ру. Според медията ясно се вижда, че движението на дясната му ръка е хаотично. Неведнъж президентът е бил уличаван в небрежност при религиозни ритуали. Така че вероятно не става дума за католицизъм, а за опит на руския лидер да се пребори със студа.

От филма "Патриарх", излязъл на екраните през 2016 г., става ясно, че Путин е бил тайно кръстен през 1952 г. в Преображенския събор в Санкт Петербург, тогава Ленинград.