Пхенян се обърна към всички корейци по света и призова да постигнат пробив за обединението на страната без помощта на други държави.

"Всички корейци трябва да подпомагат контактите, пътуванията и сътрудничеството между Северна и Южна Корея", гласи изявлението, цитирано от Ройтерс.

Пхенян обеща да смаже всички предизвикателства пред обединението на полуострова.

В изявлението, направено след среща на правителството и политически партии, се изтъква, че корейците трябва да се борят енергично за намаляване на военното напрежение и създаване на мирен климат на Корейския полуостров. Военното напрежение е сред основните пречки пред подобряването на отношенията между двете Кореи и обединението.

Съвместните военни учения с чужди сили не помагат за развитието на отношенията между Северна и Южна Корея, се казва още в изявлението. Пхенян подчертава, че тази година е от значение за Северна и Южна Корея, защото се навършват 70 години от основаването на КНДР. Освен това за Сеул годината е важна, защото следващият месец страната ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри.

Южна Корея е подготвена за "всички непредвидени сценарии" в случай че северната й съседка проведе още тестове на балистични ракети или ядрени оръжия, заяви външният й министър в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.

"Започваме тези дискусии с ясното съзнание, че всичко е възможно", коментира Канг Кинг-уа пред Ройтерс. "Винаги е възможна поредната провокация. Подхождаме към разговорите, като имаме предвид всички непредвидени сценарии и сме подготвени да се справим, каквото и да се случи."

Представители на Сеул и Пхенян започнаха разговори и взаимни визити, за да подготвят участието на КНДР на Зимните олимпийски игри, които започват след месец.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който ще представлява САЩ по време на олимпиадата, заяви, че ще се противопостави на възможните опити на Пхенян да използва събитието за пропагандни цели. Според Сеул обаче зимните игри в Пьончан са възможност за намаляване на напрежението.

Вчера пък администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи серия санкции срещу севернокорейски финансови и бизнес мрежи в Китай и Русия в пореден опит да пресече приходите за финансиране на разработването на ракети и ядрено оръжие, предаде Асошиейтед прес.

В черния си списък американското министерство на финансите вкарва пет севернокорейски компании за корабоплаване и шест плавателни съда.

Вашингтон систематично налага санкции срещу физически и юридически лица, финансиращи управлението на Ким Чен Ун и неговата оръжейна програма и помагащи му да заобикаля санкциите, заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

Сред добавените днес в списъка са десет представители в Китай и Русия на корейската генерална корпорация "Ньонбон", която подпомага военнопромишления комплекс на КНДР и срещу която вече има санкции на САЩ и ООН.

Американските граждани нямат право да имат делови отношения с тях. Освен това Вашингтон иска те да бъдат изгонени от страните, в които пребивават.