Федералната антимонополна служба (ФАС) в Русия предлага да бъдат добавени компоненти, предизвикващи повръщане, в съдържащи спирт продукти, използвани от населението като сурогатен алкохол.

Така според надзорния орган би могъл да бъде решен проблемът с масовата употреба на тази течности в качеството на алкохол и отравянията заради него, предаде Нюз.Ру. ФАС е против увеличаването на акциза върху спиртните напитки, тъй като смята, че това ще доведе до масово нелегално производство.

Към сурогатния алкохол спадат продуктите на битовата химия, парфюмерията, а също така и някои евтини фармацевтични препарати.

Такъв алкохол е и концентратът от глог за почистване на вани. Само за десетина дни в края на 2016 г. той причини смъртта на 71 души в сибирския град Иркутск. Оказа се, че етанолът в него е бил заменен с метанол, чието смъртоносно въздействие се е оказало по-бързо.

Въпреки това обаче върху шишетата с концентрата е имало надпис, че той е опасен за пиене. Но в Иркутск са го пили, защото цената му е била чувствително по-ниска от тази на алкохола.

Именно това масово смъртоносно отравяне принуди властите в Русия да се замислят как да ограничат употребата на такива продукти.