Проблемите с пазара на труда и недостига на квалифицирани кадри открои политологът Иван Кръстев в речта си по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Икономедия". Във форума участват премиерът Бойко Борисов, министри, управителят на БНБ Димитър Радев, представители на деловите среди.

Кръстев отбеляза, че проблемът с недостига на квалифицирана работна ръка в момента за инвеститорите е дори по-важен от състоянието на съдебната система и корупцията, предаде БТА. Недостигът на кадри според политолога е до голяма степен в резултат на икономическия модел, базиран на ниски заплати и данъци. Според него този модел работи трудно, когато границите са отворени, защото голяма част от квалифицираните кадри решават да заминат навън.

Вторият проблем във връзка с пазара на труда е свързан с кризата на образователната система и по-точно двете различни нива на образование - елитни гимназии, които подготвят ученици, които дори не кандидатстват в български университети. Затова според политолога това явление става фактор за напускане на хората и дава негативен ефект върху пазара на труда.

Друг фактор, влияещ върху състоянието на пазара на труда, е, че съвременната тенденцията е хората да губят търпение и вече да искат да получат всичко веднага. Това според политолога създава ситуация, в която, ако не се даде на хората възможност да се развиват бързо, те започват да търсят реализация другаде.

Според политолога тезата, че проблемът с пазара на работна сила може да бъде решен с внос на такава е политически нереалистичен. Въпросът е какво се прави за хората, които са тук, каза Кръстев. Той посочи сред начините за преодоляване на проблема - инвестиции в образованието, като подчерта, че първоначално и това може доведе до по-високи нива на заминаване на хората. Следователно, за да бъдат задържани хората тук, трябва да се появи и културна среда, в която хората мислят, че успехът им тук има значение, смята политологът.

Политологът засегна и темата за Западните Балкани в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС, като посочи необходимостта да се отчитат промените във външната политика по отношение на региона. ЕС вече не е в монополно отношение към региона, отбеляза политологът, като визира интересите на Китай и Русия.

Той отчете също и промяната от 2003 г. с процеса на интегриране на Турция към ЕС и сегашните отношения на тази държава с Общността.

Томислав Дончев предлага варианти за проблема с кадрите

Активиране на неактивните около 200 000 безработни българи, ремиграция на тези сънародници, които в момента работят в чужбина и привличане на чужди работници. Тези три сценария за преодоляване на кризата с липсата на работна ръка предложи вицепремиерът Томислав Дончев по време на 12-та среща на бизнеса с правителството. 

По сценария с активирането на безработните българи, Дончев призна, че тази задача е много трудна, защото от тези 200 000 безработни 75 000 не са работили за период по-дълъг от две години. Освен това една част от безработните са нискообразовани и без трудови навици. Друга част от тях пък са десоциализирани. 

По въпроса за ремиграцията Томислав Дончев заяви, че около 25 000 годишно напускат България, а 11 600 се завръщат обратно. Според него трябва да се направи анализ най-вече на причините, поради които хората се завръщат обратно в България. Вицепремиерът е на мнение, че заплатата е основният движещ фактор, но не и единствен.

Според него в голяма част от страната има огромен потенциал от неизползвани жилища, от който някои работодатели могат да се възползват. "Това може да бъде един от стимулите, когато някой реши да приеме работа обратно в България или в друго населено място", допълни Томислав Дончев. Освен това решението на човек къде да живее и работи зависи и от детска градина, училище, път, опасността да откраднат автомобила, парк, чистота на въздуха, здравеопазване. "Това е най-тежката възможна система, която изисква най-голям обем публично финансиране", заяви вицепремиерът. 

Като трети сценарий, който може да бъде използван за преодоляване на липсата на работна ръка в България, е привличането на чужди работници, предложи Дончев, визирайки най-вече българските общности от съседни и не чак толкова съседни на България държави. Според него в сферата на услугите този вариант работи.