"Столичната община рискува парите на софиянци в банка на петролен бизнесмен." С такава позиция излязоха партиите ДСБ, "Да, България", Зелените, БЗНС и ДЕОС. Изявлението е провокирано от приватизацията на Общинска банка, гласувана от местните парламентаристи на последното им заседание през миналата година и одобрена от БНБ. Както стана известно впоследствие, зад регистрирания в Лихтенщайн специално за покупката инвестиционен фонд "Новито опортюнитис" стои собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов.

"След мътната приватизация на Общинска банка, продадена на безценица на съмнителния бизнесмен Георги Самуилов, въпросът къде ще бъдат парите на софиянци е от ключово значение. При приемането на бюджета на столицата за 2018 г. общинският съвет, доминиран от ГЕРБ, прие решение, което нарушава нормалните правила и политики за управление на риска на парите на общината и на общинските фирми", посочват десните формации.

Според тях мнозинството в СОС е приело решение за мнима "диверсификация" на средствата на Столичната община, предложено от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов и двама общински съветници от ГЕРБ. То обаче се отнася само до парите на общински фирми със 100% общинско участие. Извън решението са оставени основните средства от бюджета на Столичната община – над 1,5 милиарда лева за тази година.

"След приватизацията на Общинска банка е редно да се проведе открит и прозрачен конкурс за избор на банки, които да обслужват парите на софиянци. Предвид лошия опит от миналото е важно един от критериите за избор да бъде кредитният рейтинг на финансовите институции", настояват от ДСБ, "Да, България" и останалите.

"Приетото решение за разделяне на ресурса наполовина или само в две банки не стъпва на адекватна икономическа теория за управление на риска. Дори и в най-рисковите инвестиции не се позволява една експозиция, надвишаваща 30% от общите средства. Логично е за Столичната община да разпредели ресурса и банковото си обслужване в поне 4 банки, като никога да не влага повече от 25% в една банка", допълват.

"Решението на общинския съвет за изчисляването на експозиция към една банка, засичано само към конкретна дата (в края на месеца), демонстрира лошо познаване на правилата за управление на риска и трябва да бъде заменено от стандартната среднопретеглена стойност на ресурса.

"Очевидно мнозинството в Столичния общински съвет се опитва по всички начини да задържи публичен ресурс в една вече не общинска банка - собственост на петролен бизнесмен, в ущърб на столичани. Това е решение, което дава индулгенция за непрозрачно и рисково управление на парите ни и говори за некомпетентност или корупция. Да не забравяме, че именно при управлението на Столичната община и столичната икономика от ГЕРБ 90 милиона на общинското дружество "Топлофикация - София" – пари на столичани, изгоряха във фалиралата КТБ", припомнят от формацията.

Докладът за продажбата на Общинска банка бе внесен през лятото от общинския съветник от листата на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Той пък е част от формата "Нова република", с който ДСБ се яви на парламентарните избори и партньор на ДСБ и "Да, България". Въпреки това десните не са съгласни с начина, по който СОС извърши продажбата.