През 2018 г. една от двете големи телевизии в България може да смени собствениците си. Срещу $2,5 млрд. датският телеком TDC купува телевизия Viasat и развлекателния бизнес на шведската Modern Times Group, която е и собственик на Нова телевизия, става ясно от публикация на Financial Times.

TDC предлага 309 милиона нови акции и 3,3 милиарда шведски крони, за да закупи развлекателния бизнес и студиа на скандинавската медия в сливане, което ще създаде група с комбинирани приходи от $5,2 милиарда. Въпреки че Нова тв не е част от сделката, нейната продажба е очаквана, след като през 2017 г. шведската MTG продаде бизнеса си в Прибалтика и дела си в чешката медийна група FTV Prima Holding. "Нова броудкастинг груп" обхваща телевизионните канали от групата на "Нова" и "Диема", дигиталната компания "Нетинфо", радиото Nova News и издателската медийна група AtticaEVA.

Сделката с датския телеком вече е подкрепена от основния акционер на MTG, инвестиционната група Kinnevik, която контролира 47% от гласовете. Това слага край на спекулациите, че MTG може в крайна сметка да се присъедини към друга сделка за конвергенция, обявена наскоро, между бизнеса на Kinnevik с Tele2 и ComHem в Швеция.

В медийния бизнес в световен план има голяма раздвижване и предстоящи големи сделки, най-голямата от които е предложеното придобиване на Time Warner от американската телекомуникационна група AT&T за $85 млрд. Българската bTV Group е част от портфолиото на Time Warner.