Диалогът не само между ПЕС и БСП, ами и вътре в българската левица по отношение на Истанбулската конвенция съвсем се "изгуби в превода". Това е видно от факта, че само в рамките на един ден няколко представители на социалистите дадоха взаимно изключващи се обяснения за това как БСП възприема конвенцията - в миналото и сега, гласувала ли е в Съвета на ПЕС със "за" или не е, гласувала ли е изобщо, и ако не е - защо. Налице е и нова колизия в отношенията на лидера на българските социалисти Корнелия Нинова и на европейските - Сергей Станишев. Първата не знаела какво прави втория, но иначе не били скарани, а само не си говорели. Накрая Станишев, най-големият радетел за приемането на конвенцията, се оказа, че е "спасил" българската левица от гласуване в ПЕС.

Поводът е продължаващият дебат за това подкрепила ли е БСП конвенцията по време на обсъждането й в Партията на европейските социалисти. Още вчера Кристиан Вигенин реагира на писмото от ПЕС, в което се казва, че нито един представител на българската левица не е възразил срещу текстовете и че БСП е имала два месеца по време на консултациите да изкаже съображенията си, обяснявайки, че самият той не е имал мандат да гласува каквото и да е било. Днес Вигенин доразви историята, заявявайки пред Клуб Z, че БСП е преценила да изрази отношението си към Истанбулската конвенция, като не участва в гласуване по нея в Съвета на ПЕС в Лисабон.

Вигенин натърти, че българската делегация не е подкрепила тези текстове и не е участвала в гласуването.

"Имала е технически и други възможности - можела е да гласува против, можела е да изкаже резерви. БСП е преценила, че няма нужда да направи това. И негласуването в Съвета на ПЕС сме счели за достатъчно като израз на отношение към този текст", каза той. "Да се връщаме назад, да се занимаваме с процедурни въпроси смятаме, че е нелогично и не е редно."

Пак днес обаче лидерът на левицата Корнелия Нинова разкри как точно БСП е избрала да не гласува. Оказа се... "благодарение" на Сергей Станишев.

"На заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон цялата българска делегация не е присъствала на гласуването. Тук съм благодарна на екипа на Сергей Станишев, който по това време ни беше организирал двустранни срещи с лидерите на други делегации. Ние дори физически не сме били в зала", заяви Нинова в кулоарите на парламента.

Оказа се, Нинова не е знаела, че Станишев организира днес посещение на членове на ПЕС в Кризисен център за жени, жертви на домашно насилие в Перник, което е израз на още по-явна подкрепа за конвенцията, каквато Станишев вече заяви. 

"Не, не съм знаела за посещението. Той, като лидер на ПЕС, е правил и други кампании в България и е негово право. Още повече, че тази кауза за кризисните центрове и битката с насилието над жени и деца, е справедлива", посочи Нинова.

Но иначе между БСП и ПЕС течала "активна комуникация през последните дни". 

"Не водим кампания срещу никого от нашето политическо семейство, водим разговори", заяви от Перник и Станишев, цитиран от "Фокус". - "Бях изненадан от позицията на БСП и съм го споделил с ръководството на партията. Политиката за защита на жените е приоритет на социалистите в продължение на десетилетия, защото левицата винаги е била в тяхна защита и винаги сме разчупвали стереотипни представи. Не споделям позицията и на президента Румен Радев относно ратифицирането на Истанбулската конвенция. Дори изразявам съжаление, че тя е такава".

„В последните седмици се води културна война, а първата жертва на войната е истината. Струпват се от двете страни на барикадата разнопосочни и крайни мнения, но не се чува гласът на хората, които са пряко засегнати, както и на хората, които работят с жертвите на насилие.  Гласът на разума и човещината беше засенчен, а вместо това се лее хейтърство и омраза. Дебатът излезе извън контрол – правителството даде началото, националистическите движения и популистките гласове подеха една изкривена и фалшива дискусия, а институциите на най-високо ниво им пригласят.“, каза още Станишев при посещението си в центъра на фондация „ПУЛС“ за жени и деца, жертви на насилие. В срещата участваха Екатерина Велева, председател на Фондация „Пулс“ и клиничен психолог, адв. Марияна Евтимова и Юлия Андонова. Посещението беше организирано в контекста на разразилия се публичен дебат в България относно Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Той изнесе статистика, че само в този център за последните 5 години над 2 000 жени са потърсили закрила, подобни центрове в страната има само още 20 - като 12 са само за деца, а 8 са за жени с деца. На територията на цяла България има само един център за изнасилени жени. Освен това Министерството на правосъдието трябва да осигурява 500 000 лв. финансиране годишно за такива центрове, но данните сочат, че само 200 000 лв. стигат по предназначение, посочи Станишев.

„Смисълът да приемем конвенция на Съвета на Европа е с акт от подобен ранг да намерим общи решения на проблеми, които съществуват в държавите, за да има един стандарт навсякъде. Чрез ратификацията страната ще поеме дългосрочен ангажимент и борбата и мерките срещу насилието срещу жените няма да зависят от политическата конюнктура или от волята на уравляващите. Ще се изградят центрове и ще се работи по превенцията на всички нива. Ще се разшири обхватът на хората, третирани като жертви на насилие.“, заяви още лидерът на ПЕС.

Междувременно днес левицата обяви, че внася пакет от законодателни изменения срещу домашното насилие.