Белият дом разреши на Конгреса да публикува таен доклад на републиканците, в който се твърди, че ФБР е предубедено срещу президента Доналд Тръмп в разследването на руската връзка, предаде Ройтерс.

Новината идва в момент на напрежение около документа. Според някои анализатори скандалът може да достигне до размаха на "Уотъргейт".

По-рано плъзнаха слухове, че ако Белият дом разреши огласяването, директорът на ФБР Кристофър Рей ще подаде оставка. Много негови бивши и настоящи колеги обаче го увещавали да остане на поста си, тъй като ще остане още една спирачка пред Тръмп.

Тръмп, който има правото да попречи на огласяването на доклада, реши вместо това да позволи документът от 4 страници да бъде направен публично достояние. Така още повече ще се разпали напрежението между президента републиканец и националната правоохранителна служба.

Документът стана най-горещата точка в ожесточаващата се борба между републиканците и демократите около разследването на специалния прокурор Робърт Мълър (бивш шеф на ФБР) за потенциален сговор между предизборния щаб на Тръмп и Русия през 2016 г. То започна, след като президентът уволни предишния директор на ведомството Джеймс Коми.

И Москва, и Тръмп отричат сговор помежду си. Държавният глава нарече разследването на Мълър "Измама" и "лов на вещици.

Според демократите докладът, изготвен от републиканците, е заблуждаващ и се основава върху избирателно използване на класифицирани данни, като намерението му е да дискредитира работата на спецпрокурора.

От ФБР изразиха силни опасения за пропускането на факти в документа, чието огласяване е в състояние да предизвика оставки о високите етажи в американските правоохранителни агенции.

Сенаторът републиканец Джон Тюн се опасява, че разпространяването на доклодо без редакции може да разкрие източниците и методите на американските разузнавателни агенции.

Тюн, който е третият в йерархията на републиканците в Сената, призова колегите си от Камарата на представителите за позволят на сенатската Комисия по разузнаването да ревизира доклада и да вземе под внимание страховете на ФБР, преди той да стане публично достояние.

"През последните два дни можахме да погледнем доклада и данаправим така, че той да не огласява прекалено много в смисъл на класифицирана информация. Мисля, че ще кажем на Конгреса, че президентът е ОК по въпроса", заяви представител на Белия дом пред журналисти.

Освен безпокойството на ФБР, чийто директор Кристофър Рей бе назначен от Тръмп, след като президентът уволни предшественика му Коми, Министерството на правосъдието също изказа опасения от огласяването.

Демократите заявиха, че съюзниците на Тръмп се надяват да използват документа, за да го оправдаят за уволнението на зам. главния прокурор Род Розенстайн, който назначи Мълър след махането на Коми, или за уволнение на самия Мълър.

Пол Райън - говорителят на републиканците в Камарата на представителите обаче защити огласяването на доклада, като заяви, че това е част от наблюдението на Конггреса над електронния щпионаж и е важен за опазването на гражданските свободи в Америка.

"Този доклад не е обвинение срещу ФБР или Министерството на правосъдието. Той не поставя под съмнение разследването на Мълър или зам. главния прокурор", каза Райън.

Докладът е написан от републиканеца Девин Нунес - председателя на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите,  и според републиканците показва, че ФБР и Министерството на правосъдето са заблудили съда с искането за разширяване на електронното наблюдение на съветника на предизборния щаб на Тръмп Картър Пейдж. Така твърдят четири източника, запознати с темата.

Демократите от Комисията по разузнаването написаха свой собствен доклад, чието огласяване републиканците осуетиха. Според Джон Тюн обаче ако докладът на републиканците бъде огласен, това трябва да бъде направено и с този на демократите.

А Чък Шумър и Нанси Пелоси - лидери на демократите съответно в долната и горната камара на Конгреса, призоваха Пол Райън да свали Девин Нунес от поста председател на комисията.

Причина за това бе направеното от съпартиеца им Адам Шиф разкритие, че Нунес изпратил в Белия дом версия на доклада, различна от тази, която комисията гласувала да бъде публикувана.