Това не е шоу, макар да го ръководи Слави Трифонов. Това е head hunting за политици.

Защо най-популярният шоумен в България се прави на HR - ще работи политик, що ли? Фактът, че над 3000 човека се записаха за интервютата, обявени от него на 2, 3 и 4 февруари, без дори да знаят за колко места се борят - и защо, показа, че интересът е голям. А явилите се досега, поне повечето от тях, са хора с успешна кариера.

Любопитно е, че хора, работещи в чужбина, са дошли на кастинг за политици. Това вече не го ли гледахме с "Българския Великден" и доведените впоследствие от Сакскобургготски юпита, чиято най-успешна реализация - що се отнася до материалния просперитет, се оказа в България, не в Лондонското Сити. 

Трифонов едва ли би имал проблем да регистрира партия - необходими са 500 учредители и 2500 членове с данните си. Но го прави по неговия начин - хем поддържа интригата, хем показа как той избира кадрите си. Не на тъмно, не чрез политически инженеринг, а публично, чрез риалити, наречено кастинг за политици. (Най-вероятно една част са набелязани и избрани от по-рано, но чрез кастинга ще ги официализира - все пак, дори и живото предаване има нужда от сценарий.) 

"Чалгаджия!", "Учиндолец!", "Що не пуснат номер, да гласуваме с есемес", "Пълна простотия..." и прочие са микроскопична част от изригванията по форумите. По същия начин беше посрещнат и референдумът, иницииран от Трифонов и екипа му. Но те показаха, че може да изправят срещу структурите на партиите своята популярност. Малко над 773 447 подписа събра БСП на референдума за АЕЦ "Белене" през 2012 г. Трифонов и сценаристите му събраха със стотина хиляди по-малко през 2016 г.   

Няма значение дали харесваме или не харесваме "Шоуто на Слави", концертите му, песните и смешките (му). Политиката не е запазена територия за определен кръг лица. Всеки може да влезе. Стига да успее да убеди хора да го последват. Колкото повече - толкова повече.

Ето, някогашният пожарникар, бивш гард, с "борческо" минало успешно убеждава и го следват - печели трети мандат. Да не би Борисов да е завършил INSEAD? Или някакво специално училище за политици... Макар Сергей Станишев да има диплома от престижното London School of Economics and Political Science (LSE), това го прави чудесен евробюрократ с чудесен английски, но не и успешен премиер и партиен лидер. А и партийния си възход дължи - освен на Красимир Премянов, който го води на "Позитано" 20, и на името на баща си Димитър Станишев, секретар на ЦК на БКП.

В третия управленски мандат ГЕРБ вече има своя собствена номенклатура, свой собствен предприемачески кръг, свои верни васали. Убитият преди близо месец Петър Христов беше от тези посветени.

В България и останалите страни от бившия социалистически блок, комунистическата номенклатура, или поне значителна част от нея, се трансформира в нов елит след разпада на старите системи. И политически, и икономически...елит. Никой вече не иска да помни, че в началото си висшата номенклатура е била съставена в голямата си част от хора като Антон Югов с трети клас образование, Живков изкласил до средно, а на някои дедите били конекрадци. Лесно е да стърчиш, след като си изтребил тия, дето стърчат по-високо от теб по ерудиция и интелект.

Впрочем, в Закона за администрацията, приет през 2016 г., задължително висше образование се изисква за зам.-министрите, областните управители, шефове на агенции, но не и за премиер, вицепремиер, кметове. И за кандидат-депутатите няма въведен образователен ценз.

Какви хора ще подбере Трифонов не е важно - със сигурност ще имат добри биографии, престижно образование, завидна кариера. Умни хора има във всички партии, но не количеството ум определя партийните действия и решения, а няколко други неща, на първо място - егото на лидера и апетитите на приближените му, и безгръбначието на партийните деятели. Защото и почетният председател на ДПС Ахмед Доган е един особено умен човек, нали? Самото му споменаване тутакси извиква макиавелистките принципи на "Владетеля" - наистина ли вярваме, че един политик може да работи "на ползу роду" и да е морален човек, който няма да се оцапа в безпринципни компромиси и мръсни завери. 

Политиката не е мръсна работа, а мръсните хора в нея я правят такава, беше казал Слави Трифонов, мотивирайки се защо прави кастинга за нови политици. Добре, а как им мерите чистотата, г-н Трифонов, че не става ясно.