Повече от час свидетелства днес пред СГС президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев. Той е призован по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев, което като заварено положение все още се гледа по старите "правила", а не в Специализирания наказателен съд.

Пред съда Плевнелиев описа надълго политическата ситуация, която обяснява избора да бъде предпочетена Полша пред Русия, като се върна към анексията на Крим, последвалия форум на НАТО в Уелс през 2014 година и посланията оттам да се  търси разграничение от руското въоръжение

Той подчерта, че там е било договорено да има и повече пари за отбрана и съвместимост с натовските стандарти. В Уелс била дадена за пример именно Полша, която успяла да надгради своите "МиГ-29" със собствени сили. Именно това Плевнелиев разказал на Ненчев, а после свикал Консултативен съвет за национална сигурност, на който всички политически сили, без БСП и "Атака", се обединиха около необходимостта от повече пари за отбрана плюс деверсификация.

Затова, според Плевнелиев, действията на Ненчев са били в синхрон с държавната политика.

Тезата на самия Ненчев и част от свидетелите дотук – хора от екипа му, обаче е същото като на Плевнелиев - че решението за преговори с Полша е било продължение на политиката на НАТО за диверсификация от Русия, формирана именно на срещата в Уелс.

Радан Кънев и Христо Иванов също дойдоха в Софийския градски съд днес покрай поредното заседание по делото срещу Ненчев. Кънев е адвокат на бившия военен министър, докато Иванов бе дошъл да демонстрира солидарност.

Свидетел бе само Плевнелиев.

Всички побъбриха в различни формации, докато им се наложи повече от половин час да чакат да се освободи зала.

Пред Клуб Z Христо Иванов каза, че няма процесуална роля - свидетел или страна, просто е дошъл за подкрепа на бившия си колега, а сега коалиционен партньор.

Бившият военен министър от квотата на реформаторите е подсъдим за това, че не е сключил договор с руската РСК "МиГ", а с Полша за самолетни двигатели и така е накърнил интересите на руската компания. Както и че по този начин е свалил "нальота" на пилотите ни и е застрашил живота им. (По време на предишния кабинет "Борисов 2" той се сдоби и с друго обвинение - за обществена поръчка, открита през 2014 г. - за униформи на армията, б.р.)