Кандидатът за президент на БФС Любослав Пенев изпрати отворено писмо до медиите, в което се обръща към премиера, спортния министър, главния прокурор и шефа на УЕФА по повод предстоящия конгрес на централата на 16 февруари.

Бившият №9 е кандидат за поста на Борислав Михайлов, а в битката е и бургазлията Ивайло Дражев.

Пенев прави разкрития (според неговите разбирания) относно организацията и провеждането на конгреса, като прави и предложения, за да бъде вотът за президент честен и демократичен.

Според бившия капитан на ЦСКА и "Валенсия" кметове на малки общини били заплашвани със спиране на средства, ако прилежащите им клубове подкрепят него срещу Борислав Михайлов. За целта били използвани имената на Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Вижте цялото изложение на Любослав Пенев (без редакторска намеса), адресирано до изредените по-горе четири институции:

"Обръщам се към вас, в качеството ви институции, поддържащи демократичността в държавата и в частност "футбола".

ОТНОСНО: организацията за провеждане на Конгреса за избор на президент и изпълком на Българския Футболен съюз, който ще се проведе на 16.02.2018 г.

Темите, с които бих искал да ви запозная са 3:

1. ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ:

От страна на настоящето ръководство на БФС в навечерието на Конгреса се наблюдават порочни практики, драстично нарушаващи принципите на УЕФА и Конституцията на Република България за правова държава, демократичност и прозрачност.

Социалната мрежа прелива от коментари, че се изправяме срещу мафия и въпреки 4-те големи проучвания (бТВ, Гонг, Гол, Гласувам за България), чийто резултати категорично показаха, че хората вече не се интересуват от български футбол и са срещу Борислав Михайлов (с над 90% против), всички твърдят, че изборът ще бъде манипулиран. Нали вашето бездействие автоматично прехвърля това усещане за несправедливост към вас, като институции, а и като личности.

Цяла България е потресена от факта, че с ресурси на БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ, като се има предвид, че бюджетът се формира от средства на УЕФА и на клубовете и трябва да се разходва по конкретни пера за развитието на играта, се организират банкети, пренаситени от ядене и пиене на алкохол, дори с преспиване в скъпи хотели. Странното е, че на тях НЕ се говори за футбол и още по-озадачаващо е защо присъстващите са принуждавани да са без телефони. Това е едно престъпно и цинично разходване на публични средства.

Другото, което вълнува цялата българска общественост е защо се разпространява информация, че кметове на малки общини са заплашвани със спиране на средства, като се използват имената на премиера на страната и на зам.-председателя на политическа партия „ГЕРБ“ – г-н Цветан Цветанов. От години се знае също и за активното участие при заплахите от страна на член на изпълкома, сериозна фигура в ДПС. Интересно е КОЙ политик би си позволил да застрашава демократичния избор за управлението на БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ. Заплахи и обещания вървят и към собственици на клубове. Как например ви звучи? Подкрепяш Борислав Михайлов – получаваш влизане на по-високо ниво. Що за начин на работа е това? Нима класиранията не са на база резултати? Нали така се убива футбола, като по този начин губиш доверието на привържениците. Или това е политиката на г-н Борислав Михайлов, който заяви пред цяла България: „Мен медиите и привържениците не ме интересуват, а само делегатите“. Само, че г-н Чеферин каза точно обратното, че най-важни са феновете и играчите, което аз твърдо подкрепям, защото това е правилната позиция на управляващ. Тази игра е на феновете.

Носят се също така и сериозни твърдения, че се раздават пари, под формата на купуване на гласове.

Наблюдаваме и чести прояви на злоупотреба с власт към представители на отбори, които явно заявяват, че са за промяната:

- изключване на детски отбори от турнири;
- поощряване на футболни деятели, които са в реален конфликт на интереси;
- агресивно поведение на ръководители в БФС;
- пренасочване на средства от УЕФА към сметки, различни от бенефициента и мн. др.

Тази жалка грозна картина по предизборната кампания на Борислав Михайлов, наподобяваща хулиганска проява, не подхожда на лицензирана европейска футболна централа.

Според мен, надявам се и според вас, в предизборен период трябва да се обсъждат платформи за модернизация, стратегии за внедряване и цели за развитие.

При мен нещата стоят точно така. Обикалям за моя сметка, срещам се с футболните хора, интересувам се от реалните им проблеми. Навсякъде цари апатия и безнадежност. Всички се оплакват. След разговорите с нас хората се интусиазират, защото говорим за програмата ни, за разрешаване на проблемите им, за развитието на футбола.

2. ОРГАНИЗАЦИЯТА НА КОНГРЕСА. 

Съществената тема, с която бих искал да ви запозная:

- Липсата на реален списък с членовете на БФС – делегати с право на глас: Никой в Република България не разполага със списъка на реалните делегати на Конгреса. В качеството ви на лицензодатели бих искал да ви попитам, как допускате толкова драстично нарушаване на приоритета на УЕФА "прозрачност". От септември месец 2017г. сме сигнализирали Министерсвото на спорта, че информацията при тях е фалшива и въпреки това реакция няма. Няколко медии ни сезираха, че са поискали списъците и след това се спира да се вдига телефон. При условие, че БФС е Неправителствена организация с нестопанска цел, защо си крият членовете? По-долу ще разберете, а и сами се досещате най-вероятно.

- Пак въпрос към ММС: защо Министерството издава удостоверения за членство, които всъщност са невалидни. Клубът си плаща членски внос, участва в първенства, плаща на представителите на БФС (съдии и делегати), а накрая се оказва, че е под някакво си временно членство и няма право на глас. КОЙ е държава в държавата? Означава ли това, че когато трябва да си плащаш си член, а когато трябва да гласуваш – не си член.

- На какъв принцип са поканени стотици делегати в един от най-скъпите хотели в София в нощта преди конгреса? Тази покана за всички ли е или за определени делегати?

- Издаване на фалшиви пълномощни. Цитирам текст от социалната мрежа: „Аз играех за 4-то дивизионния "Стрела" Вълкосел. Капитанът е реален и е за Любо. Президентът дословно казва, че ще фалшифицира подписа на капитана и ще даде гласа за „перукан“, е така работят в БФС. Постоянно получаваме такива сигнали. Има клубове без дейност, които са делегати и обратното. От много места стига до нас информация за фалшиви пълномощни.

- Срок за уведомяване името на делегата. 100% нарушаване на правилото за демократичност. Изпратиха ИЗБИРАТЕЛНО на клубове уведомления, в които в срок до 1 седмица трябваше да напишат името на делегата. Голяма част от клубовете въобще не знаят. Защо и с каква цел се искат тези уведомления?

- Липса на прозрачност и пълна анархия на всички нива в БФС.

а) Никой по никакъв повод не може да открие служител в БФС на стационарен телефон;
б) Голяма част от клубовете дори не знаят дали са членове;
в) Има огромна част от клубовете, които имат дейност от много години, плащат членски внос и не са членове.
г)В дневният ред на Конгреса има точка приемане на нови членове. Защо тези клубове нямат право на глас, като по устав всеки член има право на глас?

На всеки Конгрес се заличават около 120 отбора, и се записват нови около 120. Това как ви се струва? При налични в 546, това означава, че на всеки 5 конгреса клубовете се подменят.

3. С ЦЕЛ ЧЕСТНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ цяла България очаква от вас да съдействате за провеждането на един прозрачен и демократичен Конгрес, отговарящ на европейска държава.

- Да осигурите наблюдател за проследяване на процесите и надявам се с цел превенция на манипулирането на вота.
- Кандидатите да имат право да поканят екип до определена бройка, но не по-малка от броя на членовете в Изпълкома. Познавайки хората и арогантността, която демонстрират, очаквам до Конгреса да не бъдат допуснати хора от щаба ми.
- Да се осъществи контрол на делегатите по клубове.
- Всеки кандидат да има членове във всички комисии.
- Да се гласува с една обща (интегрална бюлетина).
- Бюлетините да се пускат в една урна.
- Преди да се влезе да се гласува да се оставят телефоните извън тъмната стаичка за гласуване.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Адресирам писмото си:

- До Министър-председателя, с надеждата, че ще обърне сериозно внимание, защото става въпрос за интереса на огромна част от българското общество и всичко, описано по-горе, се случва в управляваната от него държава. Обикалям страната, срещам се с много хора, всички са за промяната.

- До Прокурора: за да вземе спешни мерки по сигналите и да определи конкретни правила по реализирането на честен Конгрес. Очаквам държавата в най-кратки срокове да определи наблюдатели, които да гарантират на кандидатите равни условия.

- До Министъра на младежта и спорта: в качеството Ви на лицензодател е крайно време да се самосезирате относно работата в БФС. Най-малкото осигурете КОРЕКТЕН СПИСЪК с клубовете и спрете своеволията на преставителите на БФС. Да не говорим за вида на предизборната кампания. На Ваше място бих преразгледал и лиценза при този начин на работа.

- До президента на УЕФА, във връзка с Ваше изказване, че не искате футболът да се обвързва с политици и корупция, искрено се надявам на база изложеното по-горе да се самосезирате и да вземете спешни мерки по отношение управлението на БФС, като на първо време осигурите Ваш представител за наблюдател на провеждането на Конгреса.

Гарантирам ви, че няма да спра дотук и ако се наложи ще информирам други международни разследващи организации и медии по света, заинтересовани от анархията, която цари в българския футбол. Аз имам едно име, доказано в годините, и няма да позволя да се подиграват с мен група хора без морал, които Вие сте овластили.

Искрено се надявам в качеството ви на институции да спрете арогантното поведение на настоящето ръководство на БФС и да съдействате за организирането на един прозрачен и честен избор за управлението на футбола в България и да отговорите на очакванията на обществото.