Националисти и социалисти влязоха в сблъсък по вечна тема в днешното заседание на Столичния общински съвет - провеждането на ежегодния "Луковмарш". То е предвидено за 17 февруари.

През последните няколко години шествието е забранявано всеки път от Столичната община, но почитателите на генерал Христо Луков игнорират решението. Най-гръмки в позицията си против са БСП, като и тази година лидерът на БСП-София и член на Изпълнителното бюро Калоян Паргов заяви, че социалистите няма да допуснат градът да стане "столица на фашизма в Европа".

"Историята показва, че България и българските граждани никога не са проявявали търпимост и толерантност към подобни демонстрации на такава мракобесна идеология, каквато е „кафявата чума". Доказателство за това е и отбелязването с редица събития през 2018-а на 75-ата годишнина от онзи исторически момент, в който България спасява българските евреи от лагерите на смъртта", прочете още той от декларация на партията.

Според левицата би било огромна грешка Столичната община да допусне подобно шествие.

"Ето защо настояваме кметът на София Йорданка Фандъкова ясно да заяви позицията си по темата „Луковмарш" и да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване на плановете за провеждане на парада на омразата", пише още в декларацията.

От БСП предлагат и Столичният общински съвет да приеме декларация срещу събитието.

Срещу идеята на левицата скочи Карлос Контрера от ВМРО. Те от години защитават провеждането на "Луковмарш", като лидерът на партията Красимир Каракачанов твърди, че ген. Луков не е бил лидер на фашистка организация, а евродепутатът Ангел Джамбазки пък изтъква постиженията на генерала в Първата световна война, когато "не е имало нацизъм и фашизъм".

"Току-що на сесията на Столичния общински съвет групата на БСП се изгаври с паметта на ген. Христо Луков. С една пасквилна декларация поискаха шествието в памет на българския офицер да бъде забранено. В залата на СОС заявих, че е грозно и цинично социалистите да ровят костите на един достаен български офицер. Оприличих действията им на типично болшевишки", заяви Контрера във фейсбук.

Според него твърденията на БСП са "политически внушения" и на тяхна база да се забраняват шествия е тоталитаризъм и нарушение на законите.

"Явно днешните социалисти се вливат в хора на соросоидите, които също маскарят паметта на ген. Христо Луков!", завършва той.