Низ от абсурди води до безпрецедентно сложния съдебен статус на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския. Легендарният бандит, известен и като Безденския, от 3 дни е напълно невинен на последна инстанция по единственото дело, по което имаше 17 г. затвор. С решение от 12 февруари той и дясната му ръка Ивайло Симеонов-Богьовеца са напълно оневинени от ВКС за атентата срещу Киро Японеца през далечната 2003 г.

По това дело - стартирало като бандата за мокри поръчки "Килърите 4" (по кръщавките на МВР), бившите вече обвиняеми могат да си шетат насам-натам с гордо вдигнати чела... 

Или не съвсем.

Срещу Йосифов има образувано и друго досъдебно производство в Софийската окръжна прокуратура още от 2010 г. за ръководене на организирана престъпна група (ОПГ), която се занимава с наркотици, грабежи, незаконно притежаване на оръжие и др. Забележително е, че освен татковците, ОПГ включва Иван - син на Йоско, и Йордан - син на Ивайло Богьовеца. Делото обаче е прехвърлено в междувременно създадения Специализиран наказателен съд, а от март 2012 г. има внесен обвинителен акт.

Само че главният обвиняем към тази дата вече го няма. Обявен е за общодържавно издирване през юни 2010 г., а през 2012 г. е издадена ЕЗА и е обявен за международно издирване по линия на Интерпол. Причината не е присъда, а "досъдебни производства за извършени тежки престъпления - поръчкови убийства, побои, рекет, въоръжени грабежи, наркотици".

В крайна сметка беше заловен в Солун в последните дни на януари 2013 г. заради грабежи и притежаване на незаконен арсенал. След като за три работни дни там му беше произнесена минимална присъда и глоба, го екстрадираха у нас именно за да бъде съден за участие в бандата за дрога и грабежи. Това се превърна в една от сериозните спънки пред прокуратурата по-нататък (христоматийно е, че не могат да те съдят за едно, ако си екстрадиран за друго, б.р.).

Идвайки в България, му бе повдигнато обвинение и като лидер на "Килърите 4", но затова след малко...

Ако се объркахте, схематично резултатите от усилията на прокуратурата към датата на окончателното му (второ) изчезване към февруари 2014 г. изглеждат така: 

- Йосифов е екстрадиран от Гърция, за да бъде съден за наркогрупа и грабежи. Ненадейно е освободен, а делото му в съда е прекратено.

- Арестуван е за "Килърите 4".

- Освободен е, тъй като Европейската заповед за арест не е за това обвинение.

- Арестуван е по обвинение за заплаха срещу полицай. 

- Освободен е поради липса на доказателства. 

- Арестуван е по обвинение за заплаха на прокурор и затова, че се е готвил да си направи фалшива лична карта.

- Освободен е, тъй като срещу него няма достатъчно доказателства.

- Издадено му е постановление за задържане за "Килърите 4" вече след разрешение от Солун.

- Междувременно е изчезнал и е обявен за общодържавно издирване.

Прокуратурата очевидно успя да допусне множество грешки, докато се опитваше да остави Йосифов в ареста с всички сили и средства, заключават от в. "Сега" тогава.

Как става така?

Докато Йосифов е в неизвестност (първия път), първото правителство на ГЕРБ създава специализираните съд и прокуратура. Те започват работа от 1 януари 2012 г. и поемат всички дела срещу престъпни групи. Получава се противоречива практика - някои съдии считат, че "заварените положения" могат да се довършат от общите прокуратури, а други смятат, че трябва да отидат в специализираната.

Делото срещу Йосифов се разследва от окръжния прокурор, но заради променените условия се внася в специализирания съд, съответно от представител на спецпрокуратурата. Спецсъдът обаче го връща заради процесуални нарушения. Затова материалите се озовават отново в окръжната прокуратура - за отстраняване на грешките. Тази процедура се повтаря още веднъж.

Все пак делото срещу Йосифов (за групата за наркотици) тръгва в спецсъда през май 2013 г. Междувременно обаче през януари излиза тълкувателно решение на Върховния касационен съд по отношение на противоречивата практика. В него е указано, че действия по разследването на подобни дела могат да се извършват само от спецпрокуратурата. Така се оказва, че окръжната прокуратура е разследвала, без да е компетентна, т.е. делото трябва да се прекрати.

Този пълен абсурд се случва на 20 януари 2014 г. Тогава съдът няма изход, освен да излезе с определение, че обвинителният акт е писан от орган, който е нямал компетенциите за това и прекратява делото с указание доказателствата да се събират наново от спецпрокуратурата. В мотивите си съдът посочва, че "въпреки факта, че... поддържа противното становище, следва да се съобрази изцяло с указанията, дадени в тълкувателното решение". С думи прости: съдът не може да не изпълни постановеното от ВКС, нищо че вътрешното му убеждение е било обратното (тези подробности обаче няма да видите в "кафявите" медии, които по команда, съвпадаща удивително с предпочитанията на прокуратурата, отстрелват определени съдии, б.р.).

Тъй като срещу него вече няма дело, Йосифов се оказва без мярка за неотклонение, свободен човек е и може да си тръгне. От прокуратурата спешно търсят решение - арестуват го за 72 часа по делото "Килърите 4" и му повдигат обвинения като лидер на групата за убийства и отвличания. Проблемът обаче е, че в европейската заповед за арест, по силата на която е върнат у нас, се говори само за другата група - тази за наркоразпространение, т.е. обвиняемият не може да бъде съден за участието си в "Килърите" без разрешение от съд в Гърция. Затова съдът го освобождава. 

Така се стига до идиотската ситуация сутринта той да бъде освобождаван по едно обвинение, а следобед - арестуван по второ. Заваляват обвинения - за незаконно притежание на оръжие, за заплаха срещу полицай, за заплаха срещу прокурор, за фалшива лична карта, които до едно падат в съда. На последните заседания от тази серия - в градския съд - Йосифов изобщо не се появява.

Същия ден - 21 февруари  2014 г. апелативният наказателен съд взема решение за задържането му, тъй като вече прокуратурата е получила от солунски съдия разрешение да го разследва и за "Килърите 4". Но твърде късно - той е изчезнал.

"Цялата драма повдига множество логични въпроси. Например не са ли знаели от специализираната прокуратура, че делото за наркогрупа и грабежи срещу него ще се прекрати заради тълкувателното решение на ВКС. От издаването му до прекратяването е минала цяла година.

Никой ли не е успял да предвиди последиците? И ако това не е достатъчен аргумент, ето следващия: не можа ли някой от разследващите по "Килърите 4" да се сети, че не може да обвинява Йосифов, тъй като екстрадицията му е по друго дело? А ако се е сетил, защо не е поискал разрешение от съда в Гърция по-рано", питат се колегите от "Сега" през 2014 г.

Иначе създаването на Спецсъда и прокуратурата по времето на министър Цветан Цветанов е в пряка връзка и с една легендарна негова фраза, илюстрираща как те ще смачкат перстъпността: "Сега е моментът да превъртим Рубикона", викаше вицепремиерът и втори човек в ГЕРБ.

Но да си припомним

Кои са Йоско и Ко. в продукцията "Килърите 4"

Първо, след ареста им като "Килърите 4" на групата на Йосифов са предявени и обвинения за убийството на бившия ортак на Йоско Асен Петров - Шаки. (31 август 2004). Борис Арсов-Борчо пък е убит през август 2003 г. - точно по това време делото за отвличането на Стефко Колев от фирма "Руен" влиза в съда. За първото добило гласност похищание в най-новата ни история, са привлечени все хора около Йоско - споменатите Борчо, Шаки, Данаил Георгиев-Джаки, брат му Стефан Георгиев и Ивайло Симеонов-Богьовеца. Имало притеснения, че Борчо ще се разприказва.

Още по-рано, на 17 юни 1999 г., трети участник от бандата на Йоско изчезва безследно. Това е Ради Калинов, който сякаш потъва в земята. Казват, може буквално да е потънал...

Случаят с уж недосегаемия Фатик

За разлика от българските власти - и преди и след 10 ноември, - които десетилетия не виждат нищо нередно при двамата "Баба" - Фатик баща и син, на 19 август 2003 г. маскирани стрелци засичат колата на Филип Найденов на пресечката на бул. „България“ с бул. „Гоце Делчев“. Те правят луксозния му „Мерцедес“ с номер  BB FN 888  (BB - от baba, в превод от турски “баща”, F – Филип N- Найденов), на решето с автомати „Калашников“. После бягат с „Фолксваген“.

В Суходол е открита опожарената кола. Но има и гаф - по ДНК намерена в колата са задържани шестима от костинбродската група, начело с тартора Йосиф Йосифов.

Осем дни след убийството на бул. "България", полицията и прокуратурата водят в съда за разпит основен свидетел срещу бандата на Йоско - Хрисим Хрисимов. Той разказва, че е подпомагал убийците логистично. Осигурил автомобила, от който е стреляно срещу мерцедеса на Краля на оста ДС-Близкия изток, както и наел и къщата в Банкя, която групата за поръчкови убийства ползвала за база. Разказва, че бандата на Костинбродския е извършвала множество поръчкови убийства, отвличания и грабежи.

Хрисимов даже посочва човека, разстрелял лично Фатик - Борис Арсов-Борчо.

Въпреки доказателствата съдът пусна групата от ареста, което предизвика гнева на Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, който изрича фразата: "Ние ги хващаме, вие ги пускате".

Свидетелят Хрисимов пък се отказва от показанията си, въпреки че заради тях е открит гаражът, който групата е наела да скрие крадените коли, участвали в покушението. Там са намерени маски и ръкавици. Но странностите по това разследване тепърва започват, напомня breaking.bg. По маските и ръкавиците не са търсени биологични следи и това проваля всичко.

След изчезването на Йоско от куршуми падат пронизани двама от основните свидетели срещу него - Красимир Гочев-Шмид от Своге, разстрелян с автомат на 20 май 2014 г и Хрисим Хрисимов, убит пред заведението си в София през декември 2014 г.

На 16 май 2016 г. срещу Йосифов за пръв път е произнесена истински тежка присъда по делото "Килърите 4" - 17 години лишаване от свобода. Всичко друго е "оттекло в канала" и тя е само за опита за предумишлено убийство на Кирил Киров - Киро Японеца, а съдебният състав приема, че деянието е осъществено, но не е завършило със смърт по независещи от Йоско причини.

Също 17 г. получава и дясната му ръка Ивайло Симеонов - Богьовеца. Председател на състава на СпНС е настоящият кандидат за шеф на Апелативния спецсъд Георги Ушев (за него потичат хвалебствени панегирици в издания като "Блиц", които паралелно хвалят прокуратурата и главния прокурор, б.р.).

Всички са оправдани още на тази инстанция в частта за ръководене и участие в организирана престъпна група.

Идва обаче лятото на 2017 г., когато Апелативният спецсъд изцяло отменя решенията - групата е оправдана и по двете най-тежки обвинения, довели до присъдите на Йоско и Богьовеца. Потвърдени са оправдателните присъди на първа инстанция, касаещи ОПГ. Съдия тук е Даниела Росенова, която има "неблагоразумието" през м.г. да се кандидатира за шеф на АпСпНС и оттогава е под мощен "кафяв" обстрел от споменатите издания.

В мотивите си от онзи ден, с които ВКС изцяло потвърждава решението на апелативните спецмагистрати, се говори за "доказателствена необезпеченост".

"Върховните съдии са категорични, че изложената от въззивната инстанция подробна аргументация обуславя несъстоятелност и на доводите на прокурора за грубо незачитане на процесуалните предписания при очертаване на фактическите положения за несъпричастност на Йосифов и Симеонов към опита за убийство на Кирил Киров и за пренебрежително отношение към значими обвинителни доказателствени източници."

Класика - казано с прости думи: по делото няма факти.

От ВКС напомнят още, че не е допустимо "постановяването на осъдителна присъда при недоказаност на обвинението по несъмнен начин" и че една осъдителна присъда "не може да почива на несигурност, на предположения и колебливи изводи" (да видим сега какво ги чака в "онези" медии, б.р.).

След окончателното решение на ВКС единствените наложени наказания по това дело остават: Ивайло Симеонов-Богьовеца - 8 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 300 лв. за държане на радиосредство, което излъчва, без да има писмено разрешение, и на Мариян Атанасов – 2 години условно за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение.

Като се има предвид богатото минало на осъдените, те със сигурност са поизлежали това-онова по арестите и може и да осъдят България, ако са надлежали.

Ако решим да се шегуваме: дали заради горчивия опит с първото му връщане от Гърция, днес Йоско вече не фигурира в масива на Интерпол сред издирваните с червена бюлетина.

Защо? Международната полицейска организация не дължи информация кого преценява да "публикува" и кого да си търси по нейни методи безгласно...

На отправено запитване на Клуб Z от ГДНП казаха днес, че независимо от липсата му в сайта на Интерпол, Йосифов е обявен за международно издирване и има ЕЗА по искане на съдебната система. Този факт не е променян от 2014 г. - годината, в която се скрива след каскадата от правни неудачи срещу него.

От Спецпрокуратурата не са се отказали и споменатото дело за ОПГ за наркотици, грабежи и пр. срещу Йосифов, Богьовеца, синовете им и други лица, си тече. Следващото съсдебно заседание е на 3 март. На първа инстанция.

Отделен въпрс е какво става с факта на издирването му - дали то няма да бъде "свалено", след като не е по това дело.