Независимо от думите на вицепремиера Красимир Каракачанов, че ако бъде гласувана Истанбулската конвенция, правителството ще падне, колко и да им се иска на БСП и на част от превъзбудените от тропането по масата "патриоти", това правителство ще си изкара мандата, и то докрай. Колкото и нестабилно да ни се струва правителството "Борисов 3", то всъщност е най-стабилното от поредицата досега.

Защо е така ли?

Премиерът няма съществени вътрешни противоречия с министрите. Имаше една оставка на министър на здравеопазването, която така или иначе беше ясна още преди връчването на мандата - в този сектор е така. Ако някой вземе да изкара цял мандат, без дори нищо да прави, сигурно ще бъде обявен за герой, но засега такива изгледи няма.

Нападките на Корнелия Нинова също помагат на Бойко Борисов да консолидира около себе си не само министрите, а и цялата партия, като отново бе преизбран за председател на ГЕРБ с пълно единодушие. Ако лидерът на БСП не започне с градивната критика и не разбере каква е същинската роля на опозицията в една демокрация, няма да прави нищо друго, освен да поддържа огъня в чуждото огнище. Ако Корнелия Нинова се опитва да се хареса на противниците на ГЕРБ чрез тези си действия, то трябва да погледне и вътре в партията - защото нейните хора, поне тези, които не отстрани, започват да недоволстват, че превръща БСП в “лидерска“ партия като ГЕРБ.

Тези пък, които имат идея какво е предназначението на опозицията, ги няма в парламента и малцина ги чуват. Не са и особено удобни. Едно от последните предложения на "Да, България" бе президентът да наложи вето на внесените от Делян Пеевски законови промени за КТБ. Дали ще бъде чуто... Малките десни формации продължават да говорят за съдебна реформа, но успяват да предизвикат интереса на все по-малко хора. Няма как да бъде различно след това, което техните лидери разиграха на последните избори.

Единственият, който критикува на висок глас Борисов, е президентът Румен Радев. Той умело се възползва от още неопетнения си образ. Неговите думи може и да се промъкват в заглавията, но това по никакъв начин не предизвиква смут и критично отношение в редиците на партията ГЕРБ и нейните структури. Все пак обществените настроения и резултатите от критиките ще бъдат измерени... но след 3 години, а дотогава има доста време.

А стабилна ли е управляващата коалиция?

"Атака" вече не атакува. При съставянето на коалицията сред най-сериозните опасения за провал бяха бъдещите изцепки на Волен Сидеров. След като се докопа до властта обаче, той сви опашка като послушно кутре след направена беля. Още едно препятствие е преодоляно, ама не защото някой се е променил, а защото на следващите избори тези над 4% от 2005 г. ще бъдат за Сидеров блян като този от поезията на Димчо Дебелянов.

Спокойно! Цирк "Балкански" все още има конкуренция по зрелищност, не по забавление. Този път не е Сидеров, а колегата му “патриот“ Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ напоследък се бори за медийното внимание не с Борисов, а с лидера на ВМРО Каракачанов. “Не е важно какво говориш, важното е всички да те чуват" - това е принципът на Симеонов, който обаче взе да изморява и без това отегчената от крясъци аудитория. Двама се карат, Борисов печели...

Германският канцлер Ангела Меркел ни дойде на гости, а пък ние й показахме как си "европредседателствуваме" съвсем спокойно, даже и под мониторинг. Ама то все тая, скоро няма да го махнат. Не и докато не изпълним препоръките от последния доклад, които вече ни се препоръчват около 20 пъти. В последния доклад нямаше нови, сигурно им е писнало да пишат едно и също за тази пуста съдебна система. Нищо де, държавата някак си функционира, а тези от Венецианската комисия... да се качват по гондолите. Важното е, че сме първи. Пак сме прецедент. След царя министър-председател време е за председателство на Съвета на ЕС с наблюдение над правосъдието.

Но... всичко е точно.

Правителството е стабилно. ГЕРБ и "Обединени патриоти" нямат интерес да правят нови избори, да се харчат пари за провеждането им и да рискуват крехките 122 депутатски места. И то в момент, когато малките десни формации се опитват да се "сглобят" наново, а Слави Трифонов провежда кастинги на политици. Не че шоуменът би имал време да състави партия и местни структури, ама знае ли се...

В България всичко е възможно, щом хората гласуват “за" мажоритарна избирателна система, а на другия ден питат чичко Google що е то. Не се притеснявайте, всичко е наред, ама по български. Привидно.

...

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".