"Синя“ и „зелена“ зона са затворени днес, 26.02.2018 г., заради тежките метеорологични условия. Системата за есемеси няма да работи, талоните няма да се проверяват от контрольори.

Това съобщиха от Центъра за градска мобилност в София.

ЦГМ ЕАД ще почиства с приоритет паркингите пред училища, детски градини и обществени сгради.Обилният снеговалеж прави невъзможно качественото почистване на всички места за спиране в зоните за паркиране. Системата за СМС паркиране няма да приема съобщенията за плащане, а талоните няма да се проверяват от контрольорите на ЦГМ ЕАД. Призоваваме гражданите да се съобразят с тежките зимни условия на 26.02.2018 г. и да не използват личните си автомобили, ако имат тази възможност", обясняват оттам.

Призив да се ограничи ползването на личните автомобили отправи и кметицата на София Йорданка Фандъкова.

"Моля всички шофьори, които нямат крайна необходимост, да не излизат с колите си днес. Пътната обстановка е изключително затруднена - температурата е -7 градуса, а снежната покривка е над 15 см. В момента всички усилия са насочени към осигуряване на трасетата за движение на градския транспорт. 182 машини са на терен и не са спирали работа през нощта. Целия ден се очаква обилен снеговалеж и движението ще бъде силно затруднено. Където е необходимо, ще се затварят и улици за почистване“, написа тя сутринта във фейсбук.

Поради навявания и опасност от лавини остават затворени  за движение пътищата в природен парк „Витоша“: „Драгалевци - Алеко“ и „Бояна - Златни мостове“, съобщиха от общината.

Според информация оттам над 180 снегопочистващи машини са на терен. Извършва се разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса.

Почистваща техника навлиза и във вътрешнокварталните улици. Работи се в районите "Триадица", "Оборище", "Лозенец", "Нови Искър", "Панчарево" и "Слатина".

"Почистват се подходи към пешеходните подлези, спирки на градския транспорт и тротоари. По данни на фирмите, ангажирани с дейностите, на терен работят 1022 души. Повечето от тях са ангажирани в ръчното почистване на пешеходните пространства. Градският транспорт се движи при зимни условия. Временно поради затруднения беше нарушен графикът в движението на трамвайни линии 3, 6 и 114, съобщават от Столичната община.

В кризисните центрове на Столичната община са приети 186 души, останали без дом. Те получават подслон и храна. Центровете работят денонощно.

Гражданите могат да подават сигнали на 112 и в Контактния център на общината на тел. 0700 17 310.