"Искаме Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да отговори на въпроса кои са гадовете. България е парламентарна република. Кои са гадовете, г-н Борисов?"

Така зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев се обърна от трибуната към премиера Бойко Борисов днес. Поводът - думите на самия Борисов от вчера, че скандалът със сделката за ЧЕЗ бил "ювелирна акция" за сваляне на правителството, както това е било направено през 2013 г., организаторите сега и на февруарските събития тогава били едни и същи, но този път оставки няма да има, а "тези гадове" ще бъдат "разнищени".

Борисов обаче не каза кого има предвид. 

 
Социалистите поискаха в началото на пленарното заседание днес Бойко Борисов да се яви на изслушване пред депутатите и да им каже какво знае за сделката за продажба на "ЧЕЗ-България" на фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова. От БСП настояват да знаят как така правителството твърди, че няма информация за сделката и каква работа са свършили службите и останалите институции. Депутатите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" обаче гласуваха против искането за изслушване на министър-председателя.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов обаче отговори на БСП на въпроса "кой клати правителството":

"По отношение на опитите за клатене на правителството - погледнете около себе си, запитайте себе си и парламентарната си група и отговорите са налице." 

Кирилов заяви, че вчера Борисов е бил в Народното събрание, депозирал е информацията за сделката за ЧЕЗ в секретното деловодство и се виждало, че Драгомир Стойнев вече се е запознал подробно с данните, пратени от чешкия премиер Андрей Бабиш след разговора му с българския премиер вчера. Депутатът от ГЕРБ уточни, че утре в парламента ще има изслушване на всички институции, които имат отношение по продажбата на електроразпределителното дружество. Едва след като депутатите се запознаят с наличната информация, имало логика да се правят коментари, смята той. 

 
Социалистите веднага реагираха на отказа на ГЕРБ да поканят Борисов в Народното събрание и да отговаря на въпроси:
 
"Какво трябва да се случи в държавата, какво искате да направим, за да дойде премиерът Бойко Борисов, какъв по-голям скандал трябва да стане", попита Жельо Бойчев от левицата след гласуването.  
И обвини председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, че се съобразява постоянно с волята на мнозинството и властта, "което не й отива като пръв сред равни".

Другата опозиционна партия в парламента - ДПС - не се включи в препирнята от трибуната. По-рано обаче пред БНТ депутатът Рамадан Аталай заяви, че ако Бойко Борисов твърди, че има заговор срещу правителството, то трябва и да го докаже.

По думите му версията, че правителството и институциите не са знаели какво се случва със сделката за ЧЕЗ, не е убедителна. Той обяви, че от ДПС не са разбрали и кое наложи оставката на министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Аталай дори защити Петкова, обяснявайки, че е министър, който е постигал баланс в управлението на сектора.