Обяснение от държавната Българска банка за развитие "защо излъга, че няма отношение към сделката за ЧЕЗ" и създаване на анкетна комисия за продажбата на електроразпределителното дружество на "Инерком" на Гинка Върбакова поискаха депутати от БСП.

Представители на левицата обявиха пред медиите в парламента, че Бойко Борисов се е подиграл с Народното събрание и с хората, след като вчера заведе в секретното деловодство на парламента информацията, предоставена му от чешките власти по сделката след разговор с премиера Андрей Бабиш.

"Току-що се връщаме от секретното деловодство. Там има един хвърчащ лист, без подпис и печат, в който няма нищо, ама абсолютно нищо секретно. Настояваме грифът на тази информация да падне и тя да бъде представена утре на изслушването на институциите за сделката за ЧЕЗ", заяви депутатът и зам.-председател на ПГ на БСП Жельо Бойчев.

От БСП настояват в писмо до председателя на комисията по енергетика Делян Добрев на изслушването да бъде повикано и ръководството на ББР. В неделя оттам с официално съобщение заявиха, че нямат нищо общо със сделката. В чешката медия "Лидове новини" обаче се появи информация, че държавната българска банка е заявила интерес към рефинансиране на съществуващ заем на "ЧЕЗ-България". От думите на Бойчев днес се разбра, че това е потвърдено в засекретения от Бойко Борисов документ. 

"Българската банка за развитие стои зад купувача на ЧЕЗ, това означава, че и правителството на Бойко Борисов стои зад Гинка Върбакова. За нас поведението на г-н Борисов е необяснимо и неоправдано по никакъв начин. Той или лъже българския народ, че няма информация за тази сделка, или обратното, ако той не е знаел, мястото му не е там. Настояваме Българската банка за развитие да присъства на заседанието на Комисията по енергетика и да обясни защо излъга, че няма отношение към сделката с ЧЕЗ", каза още социалистът.

Делян Добрев обаче обяви, че няма как да кани Българската банка за развитие и въобще която и да било банка, защото в документа били споменати три банки. И призова от БСП да ги обявявят всичките, щом вярват, че документът, предоставен от Борисов, не трябва да е секретен.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че на изслушването в комисията по енергетика утре освен институциите са поканени и представители на купувача на "ЧЕЗ-България" - г-жа Гинка Върбакова. Добрев изрази надежда тя да дойде в Народното събрание, за да може да й бъдат зададени всички въпроси.

От БСП казаха още, че ще подготвят и те законови промени, с които "да се защити националният интерес" в енергетиката. Левицата продължава да настоява държавата да откупи акции на "ЧЕЗ-България" и да помисли за собствеността на електроразпределителните дружества.

С подобно предложение - държавата да придобие дялове от ЕРП-ата, вчера излязоха и от "Обединените патриоти" - коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението. 

От пресцентъра на Министерския съвет изпратиха малко по-късно през деня задочен отговор на обвиненията на левицата за "секретните" данни:

"Информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители вчера, е получена от кабинета на премиера Андрей Бабиш след като беше поискана от премиера Борисов при проведения телефонен разговор между двамата. Върху нея няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

Без да коментираме съдържанието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването й".