Адвокат Николай Рангелов "открадна шоуто" на днешния втори ден на изслушването на страните в т. нар.- разпоредително заседание по делото КТБ. Разпоредителното заседание бе въведено с последните изменения на НПК от сегашното парламентарно мнозинство и на него "наведнъж" за по-бързо се обсъждат всички възможни спънки, нередности по делото, нарушени ли са правата на обвиняемите и др., за да не бъде връщано до плюс безкрайност на прокуратурата.

Рангелов, който защитава бившата главна счетоводителка на банката Мария Димова, поиска отвод на всички следоветели от следствения отдел на СГП, респективно всички прокурори, които са наблюдавали досъдебното опроизводство.

Причината - предубедени са пряко ли косовено за изхода на делото, поради което са опорочени следствените действия и трябва всички да бъдат повторени наново.

"Повод за делото е сигнал от 26 февруари 2014 г.  до главния прокурор от 13 лица, т. нар. Протестна мрежа. В този сигнал се депозират данни за извършени престъпления от общ характер и за евентуални нарушения на законодателството от 3 лица - Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков.

Като на първо място е посочен Делян Пеевски. А Делян Пеевски в различни периоди е следовател в Следствения отдел на СГП в един кабинет с Петър Петров - шефа на службата, който участва в разпределението на делата (става въпрос за "известния" магистрат с многозначителния прякор Пепи Еврото, б.р.). Освен това то е разследвано от следователи от отдел "Следствен" на СГП и се наблюдава от прокуори от СГП - зачуди се адвокат Рангелов.- 

Считам, че това е в грубо противоречие,.... при положение че едно от лицата, срещу които е подаден сигналът и евентуално се извършва проверка, е техен колега. Сигналът следваше да се изпрати в друга следствена служба и респективно - друга прокуратура", отбеляза Рангелов, като му направило впечатление, че пак Столичното следствие е работило, дори след като делото е преместено в спецпрокуратурата.

Адвокатът се зачуди и че има установено наличие на извършени престъпления само срещу едно от лицата – Цветан Василев, а за другите лица не са направени подобни изводи и не са посочени мотиви.

"Както е видно, срещу Делян Пеевски липсва информация въобще да са положени усилия да се проверяват данните, изнсени в сигнала, а срещу Бареков не е взето отношение, въпреки данните, че е получил над 9 млн. лв. в сградата на КТБ. Това е игнориране на редица сигнали по делото за извършени престъпления от други лица, които се игнорират без мотиви защо се прави това", учуден е Рангелов.

Освен това днес се оказа, че в разследването, продължило над 3 години, и други двама фигуриращи в папките не са разпитвани никога - Васил Захариев, който е подал до главния прокурор сигнала, че съществува организираната престъпна група "КТБ". Също така някой си Светломир Стоянов - отсъстват данни за негов разпит въобще. Това е лицето, подало сигнал на 27 март 2014 г. до СГП, който е послужил като законен повод и преценен от прокуратурата като съдържащ достатъчно данни за предприемане на неотложни действия срещу банката... Още същия ден!

"Няма доказателства, че това лице е издирвано и са положени достатъчно усилия за това от разследващите. За други свидетели са приложени мноооого документи, сочещи на едно щателно издираване, а в случая няма опит да се установи дали такова лице съществува въобще", саркастично отбеляза адвокатът на Василев - Константин Симеонов.

Защитниците посочиха и

странния случай с Орлин Русев.

Няколко от защитниците отбелязаха случая с "изчезването" на бившия изпълнителен директор на банката Орлин Русев от обвинителния акт. И най-вече експедитивността, с която това е станало.

Първо, по отношение на него е прекратено обвиненито още в етапа на разследване, нещо което според защитниците прокурорът не може да прави. А после вчепатлява бързината на прокуратурата - в един и същи ден е постановлението, че му свалят обвинението, а в 10:05 ч на същия ден той вече е дал показания като свидетел.

Проблемът е, че актът с който прокурорът прекратява спрямо даден човек досъдебното поризводство, също подлежи на контрол от съда (страните могат да го обжалват). И ако това не се случи, влиза в сила след седмица, т.е. - Русев вече е дал показания като свидетел, когато фактът, че не е обвиняем още не е влязъл в сила. Постановлението не е пратено на другите обвиняеми, които биха могли да го обжалват.

Както Клуб Z писа, денят започна с изчитане на писмо от самия Василев, който твърди, че обвинението визира законната банкова дейност на една кредитна институция. И подсказваше на съда каква друга ОПГ би могъл да разследва, както и моли делото да бъде прекратено поради липса на извършено престъпление.

Адвокатът на банкера Константин Симеонов за пореден път поиска делото да бъде прекратено с ред претенции. Но най-вече: че главният обвиняем от 2014 г. никога не е разпитан, като се знае постоянният адрес, на който пребивава, посочен пред белградски съд.

Симеонов за пореден път говори за възможността да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка, щом обвиняемият се намира извън пределите на страната.

"Още на 28 октомври 2014 г. е депозирана молба от самия Василев на базата на чл. 138 ал. 7 от НПК ("Обвиняемият не може да бъде разпитан по делегация или чрез видеоконференция, освен в случаите, когато се намира извън пределите на страната и това няма да попречи за разкриване на обективната истина", б.р.). Отговорът на доблестната Прокуратура на Република България е, че такъв разпит щял да попречи за разкриване на обективанта истина.

Съгласно членовете, които цитират във всички постановления за привилчане от същата прокуратура -  че и в отсъстивето на обвиняемия може да върви делото и това няма да попречи за разкриване на обктивната истина. А когато самият обвиняем изявява желание да даде обяснения по допустим процесуален начин, това ще попречи на разкриване на обкетивната истина", каза Симеонов.

И двамата му защитници посочиха големия брой постановления, че много материали са отделени от това дело (както е известно, единственото име, което накрая "изплува" в обвинителния акт, е Николай Бареков, б.р.). Според тях отделянето пречи на обвиняемите да разберат в какво са обвинени.

Доста обстоятелствен бе и адвокатът на Георги Христов Антон Бората.

Той затурпа съда с искания: какъв достъп е имал Христов (един от изпълнителните директори на КТБ) до информационните масиви на банката и може ли да променя данни или само да наблюдава; какви са материалите и документите, намиращи се в неговите метални каси и те да бъдат приобщени като доказателства; дали по досъдебното производство са унищожавани материали, какви точно и с какъв документ.

Според Бората самото обвинение твърди, че има липсващи документи, без да е положило никакви усилия да разбере какви документи има в касите на Христов. Адвокатът изтъкна, че правят питането дали са унищожавани материали, включително базирайки се на изнесените в медиите репортажи от следовател в следствения отдел на СГП (Бойко Атанасов) за нарязани и изхвърлени материали в кофи за смет.

Адвокатът предложи и практически да се "ъпдейтнат" всички факти по делото: да се иска чрез експертизи актуална информация към днешния момент за състоянието на посочените в обвинителния акт кредити и анекси, да се изготви справка за остатъчния размер на кредитите, които попадат в инкриминирания период и са включени в обвинителния акт.

Справка и за учредни от кредитополучателите допълнителни обезпечения, за предприетите от самите синдици изпълнителни, обезпечителни и други производства по кредитите, както и резултатите от тези произовдства: влезли в сила съдебни актове, събрани суми, способ на погасяване и остатъчен размер на вземанията.

Също така отправи искания за разпит на Бойко Атанасов, следовател в следствения отдел, и други двама.

"Разбира се, запазваме си правото да правим още искания", каза адвокатът.

"Срещу декларации, за каквито говоря дотук (в обвинителния акт, б.р.), не е възможно упражняването на каквато и да било защита. По същество това е една декларация. Не ми се коментира тия 10 000 страници дали отговарят на изискването за разбираемо и логично издържано изложение", каза и друг от адвокатите - Раденко Григоров.

Повечето от адвокатите се обединиха около няколко опции: делото да се прекрати, да се прекрати и върне на прокуратурата, да се спре на базата на екстрадиционната процедура или да се спре на някаква друга база: че отсъствието на главния обвиняем противоречи на разкриването на обективната истина.

Водещият прокурор Иван Гешев първо каза, че защитата се хваща "за запетайки и тирета", защото няма сериозни аргументи. Той отново декларира спокойствието си по отношение на фактите в обвинителня акт - делото веднъж да тръгнело, за да ги научим всички.

Прокуратурата ще изрази становище по всички изсени днес факти от адвокатите на следващото заседание в края на март.