Председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изпратил трето писмо до британското списание Economist, с което иска право на отговор и отрича да има нещо общо с Николай Бареков и Делян Пеевски.

Клуб Z потвърди от свои източнтици в редакцията на Economist, че писмото е получено веднага след публикацията „България: Противоречиво ново лице може да определи кой ще управлява“ от 5 март.

Статията описва първите стъпки в политиката на Николай Бареков и подадения от „Протестна мрежа" сигнал в прокуратурата срещу него, Цветан Василев и Делян Пеевски за „организирана престъпна група“.

Отношенията на г-н Бареков с г-н Пеевски произлизат от бившата работа на журналиста, който се превърна в политик, като водещ в ТВ7, част от медийната империя на г-н Пеевски. Медиите на Пеевски се смята, че са финансирани от Корпоративна търговска банка на Цветан Василев“, написа миналата седмица Economist.

Цветан Василев е изпратил остро писмо, с което е отрекъл да има връзка и с Бареков, и с Пеевски. В същото време в редакцията е получено и второ писмо – от майката на Пеевски Ирена Кръстева, която също отрича да има нещо общо с ТВ7, където започна политическата кариера на Бареков.

Николай Бареков и Цветан Василев заедно на подписването на споразумение за партньорство между ТВ7 и Turner Broadcasting System Europe Limited

Това не е първата остра реакция на банкера срещу медии – досега станаха публично известни неговите писма до българската редакция на Deutsche Welle, New York Times и два пъти преди отново до Economist. Всеки път Василев отрича да има нещо общо с Бареков и Пеевски и всеки път намеква, че може да потърси правата си в съда.

Успоредно с писмото до лондонската редакция, Цветан Василев изпрати и контрасигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за набеждаване по повод сигнала на „Протестна мрежа“, че той, Бареков и Пеевски участват в „организирана престъпна група“.

Миналия месец Василев изпрати писмо и до Европейската комисия, с което поиска Брюксел да отрече връзката му с Пеевски. Повод стана коментар във в. „Сега“, където отново е споменат като „кредитор“ на Пеевски и майка му в контекста на "цялата менажерия, позната от Прехода", описана в доклада на комисията.

Въпреки че отрича връзките си с Бареков и Пеевски, Цветан Василев използва същия информационен канал, за да коментира обвиненията срещу него. В интервю за агенция Пик Василев каза, че кампанията срещу него се води от „кукловодите, които искат на всяка цена да се върнат на власт“. Пеевски също говори само чрез този сайт.