И група вложители в КТБ са подали жалба по закона "Магнитски" срещу същите лица като Цветан Василев - депутатът Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров. Това заяви дъщерята на банкера Радосвета Василева в онлайн излъчване, озаглавено "Българския Магнитски - история за банка, депутат и магистрат" .

"Не знаем все още какъв ще бъде резулатът от това дело, но ако е положителен за нас, първите потърпевши ще бъдат хората, които са номинирани в жалбата. Ако те са свързани с други хора, индиректно ще бъдат засегнати и те. Ако имат общи интереси, общ бизнес, общи фирми с тях."

Миналата година банкерът в изгнание, който е главен обвиняем по мегаделото КТБ, нае адвокатската кантора Jefferson Waterman International (JWI) да задвижи процедура за санкциониране на замесени в корупционни схеми висши държавни служители в България по глабалния закон "Магнитски". Целта е САЩ да наложат санкции на Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров. Законът предвижда забрана за влизане в САЩ, замразяване на авоарите под американска юрисдикция, както и забрана за американски граждани да поддържат бизнес отношения със санкционираните.

Според Радосвета Василева, Държавният департамент на САЩ в момента провежда разследване, с цел да провери истинността на фактите в жалбата на Василев по процедурите, предвидени в Глобалния закон "Магнитски". Обикновено това отнема от шест до девет месеца, но колкото по-сложни стават случаите, толкова повече време е необходимо.

"Проверката може да трае и по-дълго, тъй като са се уверили, че казусите, които са стигнали до тях, са прекалето сложни от шест до девет месеца."

 "Това е една стена на срама, тази стена я вижда целия свят", каза Василева и допълни, че евентуални санкции от страна на САЩ ще предизвикат верижна реакция и няма да се отнасят само за запориране на активите в американска юрисдикция.

"Има и дело във Вашингтон, заведено от Суверенния фонд на Оман за нарушени инвеститорски права и за експроприация", припомни Василева.

Става дума за дело в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове към световната банка от 2015 г., където инвеститори могат да зещитят правата си. Информацията по делото е конфиденциална. Василева обаче цитира източници, с които се познава от юридическата си практика, според които България е правила опити за извънсъдебно споразумение със Суверенния фонд на Оман.

"Това по принцип се прави, когато една държава се притеснява, че губи. И обикновено не се разпространява информация относно споразумението. Целта е обществото да не знае каква е цената, която ще плати България", каза Василева. "Ако има реално арбитражно решение, цената ще научи цяла България, която предполагам ще е висока."

Работата на българската прокуратура по казуса Василева определи като "шокираща" и "абсолютно несъвместима с концепцията за правова държава".

"Това е прокуратура, която не спава правила, които самата тя е създала. Не спазва НПК, не спазва Конвенцията за правата на човека, не спазва международните договори, не спазва правилата на Интерпол... Какво може да си помисли човек за такава прокуратура?"