Гинка Върбакова заминава за Чехия, за да запознае продавача ЧЕЗ-Груп със създалата се ситуация в България, а самата тя е готова да допусне държавата в сделката за продажба на ЧЕЗ-България и да прехвърли договора, който има. Самата държава ясно е заявила, че иска да участва в дружеството.

Това стана ясно след срещата на собственичката на "Инерком" с премиера Бойко Борисов. Върбакова се появи пред медиите в Министерския съвет заедно с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. 

От думите на Горанов се разбра, че държавата би искала да получи контролен дял в ЧЕЗ, ако продавачът - чешката ЧЕЗ-Груп, се съгласи на тези промени, след като Върбакова е съгласна.

"Заявихме ясно воля, че искаме да участваме в тази сделка, държавата има възможноста - било през бюджета, било през финансиране от държавна компания. Трябва съгласието на продавача - тази сделка е готвена извън държавата между частен субект и чешка компания и имаповече от година и половина история. Включваме се на етап, в който зависим от купувача и продавача", уточни Горанов.

Върбакова заяви, че заминава на преговори с ЧЕЗ-Груп като представител на собствените си фирми, а не на държавата. По думите й цялото финансиране на сделката между "Инерком" и ЧЕЗ ще стане публично, международни банки ще подкрепят сделката и "няма участие на български банки във финансирането".

Собственичката на купувача на ЧЕЗ-България според Търговския регистър Гинка Върбакова се очакваше да дойде днес в парламента за ислушването в две парламентарни комисии по сделката за продажба на електроразпределителното дружество. Получено бе потвърждение на поканата, научи Клуб Z.

Тази сутрин стана ясно, че самата Върбакова е в Министерския съвет на среща с премиера Бойко Борисов. Обратът дойде след разговора. 

Рано тази сутрин от правителствената информационна служба съобщиха за нов разговор между Борисов и чешкия му колега Андрей Бабиш. От съобщението се разбра, че Борисов е помолил за съдействие за разговор с ръководството на ЧЕЗ-Груп в случай, че България реши да купи електроразпределителното дружество. Бабиш на свой ред обърнал внимание, че договорите вече били подписани, става ясно още от текста.

Развитието на скандала с продажбата на ЧЕЗ-България от тази сутрин идва часове преди "голямото изслушване" на родните институции, на което е поканена и фирмата "Инерком".

Ще я бъде ли сделката на продажба на ЧЕЗ-България на "Инерком"?

Кой стои зад бизнесдамата, за която аудиторията не беше чувала досега, която се обяви за единствен собственик на фирмата с оферта за бизнеса на ЧЕЗ у нас, чийто годишен оборот е 2 млрд. лв.?

Откъде Върбакова е осигурила около 320 млн. евро за сделката? Намесени ли са руско-грузински офшорки и интереси? И трите банки, за които се твърди, че биха отпуснали финансиране - още ли стоят зад намеренията си?

Участва ли по някакъв начин държавната Българска банка за развитие в сделката?

Могат ли КЗК, КФН, КЕВР и спецслужбите да спрат продажбата на ЧЕЗ на "Инерком"?

Това са само част от въпросите, на които отговори ще трябва да дадат петте ключови институции - Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за енергийно и водно регулиране, Комисия за финансов надзор, Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, ДАНС и Държавна агенция „Разузнаване“. 

До снощи нямаше информация дали Върбакова и нейни представители биха се включили в голямото изслушване. Според Правилника за работата и дейността на Народното събрание Гинка Върбакова, не е длъжна да се отзове физически на поканата. Задължението важи само за представителите на държавната, общинската администрация и всички "длъжностни лица", които бъдат призовани на изслушване в постоянните парламентарни комисии. За гражданите важи дружо задължение - дори и да не се явят на заседание, наравно с останалите изброени, са длъжни "да предоставят при поискване всички сведения и документи, както и становища, необходими за дейността на постоянните комисии".

Срещата в Народното събрание е насрочена за 14,15 ч.

Тези, които не са поканени на сбирката са представители на споменатите в публикации, тръгнали от чешката медия "Лидове новини", близка зо премиера Андрей Бабиш, банки. Според "Лидове новини" това са Уникредит Булбанк, Първа инвестиционна банка и ББР. Първите преди дни отказаха да разкрият имат ли нещо общо, държавната банка категорично отрече да участва, но това се случи преди статията в чешката медия, а от ПИБ до момента няма публична реакция.

Очаквайте подробности!