Православието като най-силната връзка между българския и руския народ изтъкнаха днес патриарсите на руската и на българската православна църква - Кирил и Неофит. Те са на връх Шипка, където започват честванията, заедно с президента Румен Радев, който е патрон на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност.

Българският патриарх Неофит (вдясно) и руският - Кирил, в манастира "Рождество Христово". Снимка БТА

Шипченският отряд под командването на генерал-майор Николай Столетов е от 7500 войника и 27 оръдия срещу 27-хилядна османска армия под командването на Сюлейман паша. Първият камък на паметника е положен през август 1922 г. и е завършен през 1930 г.

С пристигането си държавният глава поздрави войниците, строени на Шипка, и целуна ръка на Кирил и на Неофит. На връх Шипка е и председателят на парламента Цвета Караянчева, както и кметове, политици, стотици хора, качили се до мемориалния комплекс на върха.

"Шипка е капитал от историческо достойнство, който хиляди доблестни мъже ни завещаха и който ние не бива да пилеем. Събрали сме се днес на този див чутовен връх да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Под снега в пръстта на Св. Никола, Околчица, Орлово гнездо и в околностите лежат много кости и след 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои са руски. Но с тези кости е съградено скелето на нашата, българската свобода, на руската и на българската бойна слава“, каза президентът.

Политиците - на колене, духовниците - прави.

"Скъпи сънародници, през годините - в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук дори когато политиците ги нямаше, защото вие знаехте, че с вашето присъствие вие запазвате историческата истина. Защото вие - млади и стари - сте опълченците на историческата правда, които не допуснаха тя да бъде поругана и низвергната. Благодаря на Н. Св. българския патриарх Неофит и на Н. Св. руския патриарх Кирил за съслужението, за мъдрите думи, за признателността и за християнския дух, който отново ни опрощава, който възвисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата - тъй както саможертвата на Шипка отвори вратите на нашите Национално освобождение. Вечна памет за героите, вечна памет на войните за национално освобождение!“, заяви Румен Радев в словото си.

"О, Шипка" ... Традиционната рецитация на Вазовата ода. Снимка БТА

Премиерът Бойко Борисов се отчете с честитка във Фейсбук, украсена с българския трикольор:

"Поклон пред паметта на всички, които са се борили и загинали за свободата на България. Признателност, която няма давност. Нека всеки българин днес живее така, че тяхната жертва да не е била напразна!"

Залогът на нашата истинска свобода е в това да не заменяме никога православната вяра със съмнителни и душепагубни учения и влияния, каза българският патриарх Неофит по време на Благодарствения молебен, отслужен в храм- паметника "Рождество Христово" в град Шипка.

"...Този храм, в който се намираме днес, остава и до днес един от паметниците на нашата българо-руска служба и на нашето православно единствено. Този храм, в основите на който лежат костите на хиляди български и руски войни, отдали живота си за свободата, ще продължава да ни напомня за чутовния подвиг на братска Русия и за онази любов, която нейните синове ни засвидетелстват", заяви патриарх Неофит.

Нека никога да не забравяме стореното от нас и от нашите православни братя, да пазим като най-скъпоценно съкровище нашата православна вяра, и да не заменяме никога нейните вечни и непреходни истини със съмнителни, а често и с явни душепагубни учения и влияния. В това е залогът на нашата истинска свобода, каза в словото си Неофит.

С молебени за страдащия български народ Руската църква е формирала обществено мнение, повлияло за започването на Руско-турската война, посочи руският патриарх Кирил в интервю по БНР.

"Именно поради факта, че нашите народи в по-голямата си част са православни и имат много общо в културата и езика си, България винаги е била възприемана в Русия като братска страна и историята потвърждава тази теза", посочи патриарх Кирил и изтъкна ролята на Руската православна църква при вземането на решението за освободителната за България Руско-турска война.

"Бих искал да кажа, че руската църква, извършвайки молебени в почти всички църкви за страдащия български народ, е формирала такова обществено мнение, което е повлияло за вземането на политическото решение за започване на военни действия на Балканите. Ако я нямаше тази всенародна подкрепа, трудно е да се каже дали тогавашното руско правителство би направило тази жертва - десетки хиляди са загиналите, десетки хиляди са и инвалидизираните. Тази жертва е била обяснена с най-важния и силен аргумент - отдаваме живота си за нашите братя единоверци", заяви руският патриарх.

Достатъчно е да кажем, че при възникването на българо-гръцката схизма, когато българската църква не е била признавана в семейството на поместните православни църкви, решаващият глас за признаването ѝ е именно на Руската църква, посочи Кирил.

Столичните социалисти: Вечно признателни на Русия!

Софийската организация на БСП също честити националния празник, като подчерта признателността, която българите дължат на своите освободители заради началата, положени за Третата българска държава.

"Нашият народ, настоящите и бъдещите поколения на България, ще бъдат вечно признателни на руския народ, на руския държавен дух, на големите руски интелектуалци, които в навечерието на Освободителната война превърнаха българската кауза в кауза на Русия. Ще помним, че след зверското потушаване на Априлското въстание от 1876 г. единствената държава сред Великите сили, която тръгна да освобождава и да пролива кръвта си за независимостта на славянския и православен български народ бе Русия. Без руската саможертва нямаше да я има българската държава".

В приветствието е отбелязан и героизмът и саможертвата на българското опълчение.