Международният борд на футболните асоциации (IFAB) взе две решения, които се очаква да оставят отпечатък върху световното по футбол в Русия. Те не са неочаквани и по-скоро щеше да изненада отхвърлянето им, а не приемането.

На мондиала ще се използва системата на видеоповторения в помощ на съдиите или вече известна като VAR (Video assistant referee). Другата новост е въвеждането на четвърта смяна в мачовете с продължения.

Предстои окончателното одобрение от ФИФА - на заседание на 16 март в Богота, Колумбия. Но то ще е формално, тъй като шефовете на футбола, начело с президента на централата Джани Инфантино, вече публично се изказаха “за” в полза на промените.

Бордът на футболните асоциации е организацията, която се занимава с правилата във футбола. Включва футболните асоциации на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Всяка от тях има по един глас, когато се гласува дадено предложение. ФИФА разполага с 4 вота. За да мине дадена промяна, трябва да получи минимум 6 гласа.

В конкретния случай IFAB не поясни детайли по гласуването за смените и VAR, информира Би Би Си.

Гледащите футбол знаят, че и двете новости са такива само за световните първенства. Видеоповторенията се изпробват на най-високо ниво в най-популярния спорт още от 2016 г. - от клубния мондиал. Сега те са факт в първенствата на Италия и Германия, в турнира на Футболната асоциация в Англия, имаше ги на Купата на конфедерациите в Русия миналото лято, предстои въвеждане в Испания и Франция и т.н. и т.н. 

Висшата лига на Англия и УЕФА (за Шампионската лига и Лига Европа) засега казват “пас” за VAR. 

На Купата на конфедерациите отборите можеха да разполагат и с четвъртата смяна. Любопитното тук е, че ако в даден двубой се стигне до продължения и един тим не е извършил нито една промяна, може да направи всичките 4 в допълнителните 30 минути.

Напълно логично е, че доста повече коментари и полемика предизвиква VAR. 

Не малко запалянковци, а също така треньори, клубни президенти и специалисти не са очаровани от технологията, която позволява на главния съдия да изгледа видеозапис и да промени волята си за спорна ситуация.

Джани Инфантино нарече системата “почти перфектна” - поне от практиката до момента. Той цитира статистика, опираща се на вече над 1000 мача с VAR. 

Точността при пререшаване на спорните моменти е нараснала от 93 процента до 99 в последните месеци.

Швейцарецът обеща, че за мондиала ще бъдат изчистени някои проблеми, които дразнят феновете. Например, зрителите на стадионите в Русия ще могат да гледат на видеоекраните точно това, което ще наблюдава и рефера. Същото, разбира се, важи и за тези пред телевизорите.

Доста хора се оплакват от прекъсванията (така “нашият” футбол заприличва на американския) и най-вече от казуса с емоционалния момент. Даден отбор и феновете му се радват няколко минути на гол, за да разберат малко по-късно, че голът е отменен, защото е отсъдена засада или нарушение.

Хората продължават да задават въпроса при какви обстоятелства съдията може да поиска VAR (или му се казва в слушалките от асистентите в кабина на стадиона, че е добре да го направи)?

Бордът заявява, че те са само четири:

  • гол (има или няма); 
  • дузпа (има или няма);
  • директен червен картон (дали е заслужен, но VAR не може да се използва за втори жълт);
  • объркана идентичност на футболист (когато съдията покаже картон - жълт или червен, не на когото трябва).

Ще се направят допълнителни уточнения, също така хората от ФИФА ще опитат да изчистят някои “грапавини”, за да може системата да работи по най-добрия начин на мондиала. Или поне да изглежда, че е така.