ДПС е против държавата да влиза в сделката с ЧЕЗ, както и против идеите, идващи и от властта, и от опозицията под различни форми, за "национализация" на електроразпределителни дружества, съобщи БНТ.

Това стана ясно от думите на депутата от движението Рамадан Аталай, който от години отговаря за сектора "енергетика" в парламентарната група на ДПС. Новината дойде от организирания от партията семинар за отворено управление, който се провежда в София с гости от Либералния алианс. 

По думите на Аталай държавата по никакъв начин не трябва да влиза в сделката между ЧЕЗ, които искат да се изтеглят от България официално, и фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова. 

Призивът на ДПС идва, след като миналата седмица премиерът Бойко Борисов повика на среща в Министерския съвет Върбакова и на тази среща  държавата е заявила, че иска да влезе в сделката между "Инерком" и ЧЕЗ-Груп. По време на изявлението на самата Върбакова, че е готова на такъв ход, стана ясно и каква е "държавната" оферта - да има поне контролен дял от компанията или мининум 34% от акциите.

Въпреки че в Министерския съвет този вариант бе изговорен от финансовия министър Владислав Горанов, той вчера обяви, че според него държавата не бива да настоява за собственост в ЧЕЗ.

Преговорите между "Инерком" и ЧЕЗ-Груп ще са в Прага и започват тази седмица в сряда, съобщиха преди ден от фирмата на Върбакова. 

Според Рамадан Аталай в сагата продажбата на електроразпределителното дружество проблем е и че кандидат-купувачът в лицето на Върбакова и нейните фирми нямат нито финансов, нито какъвто и да било друг капацитет за да управляват ЧЕЗ. 

 
Яснота по финансирането на сделката на "Инерком" не се появи и след многочасовото изслушване на Върбакова и екипа й, Министерството на енергетиката, КЕВР, КЗК, ДАНС, разузнаването, Банката за развитие, което се проведе в четвъртък в Народното събрание. Г-жа Върбакова продължава да твърди, че сделката се подкрепя от голяма международна банка. Коя е тя - не е ясно. 
 

По основната тема за отвореното управление, Мустафа Карадайъ коментира, че има криза в либералните демокрации и трябва либералните партии да помислят как да се излезе от от тази криза.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Свободните и активни граждани с помощта на ИКТ могат да се превърнат в мощен катализатор на необходимите социални промени. Ако отвореното управление е моторът на новото време, то отворените данни са суровината за двигателя, а новите технологии са магистралите на това управление.