Управляващите не се справят при кризи и това се вижда и при ситуацията, тръгнала от Пловдив с лекаря, и в ситуацията с продажбата на ЧЕЗ. Това стана ясно от думите на депутата от ДПС Рамадан Аталай в студиото на Нова тв тази сутрин.

По думите му сюжетът с лекаря д-р Иван Димитров, застрелял Георги Джевизов - Жоро Плъха, се използва за отвличане на вниманието от другите скандали в държавата - като продажбата на електроразпределителното дружество, напрежението около НЗОК и др.

"Ситуацията в Пловдив показва слабостта на управляващите да се справят с кризисни ситуации. Готови са на всичко да покрият предишен скандал със следващ. Да оставиш в кризисна ситуация улицата да управлява – това е проблем. Улицата заема страна, а ние още не знаем какво се е случило", обясни Аталай.

Той даде пример как при шесторното убийство около Нова година обществото постоянно бе държано в течение с разследването, а сега не се знае почти нищо около случая в Пловдив и институциите не дават официална информация. 

Според депутата от ДПС проблемите идват от начина, по който е формирано управлението - това е и проблемът с ЧЕЗ. По думите на Аталай няма как ГЕРБ, която се обявява за дясна партия, да управлява заедно с формации, чиято позиция е за национализация, влизане на държавата в управление на предприятия и именно там е проблемът с ЧЕЗ в момента. 

"Като че ли, като настъпи паника или страх от неуправляваемост на процесите, премиерът се съгласява с подобни идеи", каза Аталай.

Преди ден от ДПС излязоха официално с позиция против влизането на държавата в сделката за електроразпределителното дружество. 

"ДПС няма да смени курса да поддържа сигурността и стабилността. Това, че управляващите не могат да ги осигурят, не значи, че ДПС сменя курса", каза още депутатът от движението на въпрос какво точно иска ДПС. На уточнението иска ли движението предсрочни избори или друг начин да участва във властта, Аталай отвърна, че "гражданите решават кой да управлява", а политическата обстановка показва дали има предпоставки за избори.

По думите на Аталай не от ДПС зависи решението дали ще има нови избори. 

Той припомни, че през 2004 г. при приватизацията на електроразпределителните дружества загубите в мрежата са били 27-30%, сега са 10%. С оставането на държавата в собствеността с 33% от акциите е бил гарантиран контрол. След това енергийният регулатор си е вършил работата. По думите на депутата, ако сега държавата се върне в управлението на ЧЕЗ например, протестите ще бъдат пред Министерския съвет.