Очаква се в рамките на следващите седмици МВР да обяви нова обществена поръчка за изграждане на система за електронна идентификация и издаване на лични карти с чип. Това казаха за Клуб Z от вътрешното ведомство, след като темата пак излезе на дневен ред заради пропускане на сроковете за работа по въвеждане на електронно гласуване и доклада на ЦИК до Народното събрание, в който се припомня, че без система за електронна идентификация електроннен вот не може да се реализира.

В момента по закон издаването на лични карти с електронен чип с информация трябва да е факт от 1 януари 2019 г. Преди това срокът бе отлаган няколко пъти и е твърде вероятно това да се случи отново - с нова дата за 2020 г. Плановете на МВР сега са това да е датата, в която системата да е готова. Тя съвпада и с плановата голяма подмяна на български лични документи - личните карти са със срок на валидност от 10 години, а предишната мащабна вълна на смяната им бе през 2010 г. 

Първоначално процесът трябваше да стартира през 2016 г., но това не се случи заради несъстояли се административни и законодателни промени. През февруари 2016 г. МВР обяви обществена поръчка за "изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи" с прогнозна цена от 484 223 300 лв. Причината за голямата сума - ставаше дума за пълна подмяна на системите, машините, софтуера и т.н. по издаването на български лични документи.

Този търг обаче бе спрян по искане лично на премиера Бойко Борисов - поръчката на МВР "изгоря" покрай още няколко мащабни търга като този за два от лотовете на магистрала "Хемус" и други. Официалният мотив: "големите" процедури да се повторят отново, но по правилата на новия Закон за обществените поръчки, който се приемаше тогава. Неофициалният - високата цена, а и заради магистралата и строежа й Борисов "се застрахова", твърдейки, че се правят внушения за фирмите, които печелят. При "Хемус" намеците стигаха до депутата от ДПС Делян Пеенвски. Борисов пък заяви, че иска пълна прозрачност.

През май 2016 г. беше приет дългоочакваният Закон за електронната идентификация. По лично настояване на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче от него отпадна разпоредбата за вграждане на чипове в личните карти, въпреки че тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова настояваше да няма отлагане. Обещанието на ГЕРБ, че промяната ще се случи през ремонт на Закона за българските лични документи, се реализира чак през декември 2016 г. В текстовете бе заложен срок поетапното въвеждане на електронни лични документи да започне от началото на 2018 г. 

С оглед на новия законов срок през май 2017 г. МВР обяви нов търг - за 13 181 000 лв. без ДДС, с предмет "Реализиране на национална схема за електронна идентификация“. Историята и на тази обществена поръчка приключи с прекратяването й през ноември 2017 г. Мотивът - "поради установяване на нарушения при откриването й, които не могат да бъдат отстранени , без това да промени условията, при които е обявена процедурата".

Така срокът в закона за издаване на лични документи с чип бе променен - на 2019 г. Ако сега бъде обявен нов търг, вероятността той да приключи с победител и изградена система, която да функционира от 1 януари догодина, не е голяма - ако има обжалване, например.