Вицепремиерът Валери Симеонов седи на една маса в Министерския съвет с представители на Реформаторския блок - Петър Москов, лидера на СДС Божидар Лукарски, Димитър Бъчваров (бивш представител на ДСБ, но последвал Москов). Съобщение, придружено с кадри, се появи в интернет страницата на правителството.

От текста става ясен и предметът на срещата - подготвен от Реформаторския блок проект за промени в Закона за енерегиката по повод историята с продажбата на ЧЕЗ на "Инерком" на Гинка Върбакова:

"Обсъден беше законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, който разширява и дава правомощия на ДАНС да контролира продажбата на дялове в ключови за българската енергетика предприятия. Законодателните изменения, предложени на срещата, са мотивирани от обществените очаквания относно продажбата на 67% от групата дружества „ЧЕЗ - България“ на „Инерком България“.

И не само. "Вицепремиерът Симеонов се ангажира да обсъди проекта за законови изменения на коалиционен съвет на „Обединени патриоти“ и при постигане на консенсус, да го предостави на коалиционния съвет на управляващата коалиция."

"Обединените патриоти" в парламента би трябвало вече да са запознали с предложенията на Реформаторския блок, защото самите те ги изпратиха на всички парламентарни групи миналата седмица в специално писмо. Явно обаче търсенето на подкрепа от вицепремиера Симеонов е било важно за РБ, макар неговият ангажимент е да препраща темата със законопроекта там, където тя вече е пратена от самите тях.

Пак миналата седмица откъм партньора в "Обединени патриоти" ВМРО излезе съвсем друг законопроект за промени в енергийните правила заради сделката с ЧЕЗ. А именно да се дадат правомощия не на ДАНС, а на КЕВР за "спиране" на сделки в сектора при определени условия. Този проект бе одобрен от вицепремиера Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, и представен от депутати от партията в рамките на коалицията. С обещание промените да бъдат представени на коалиционния съвет. И със заявка при воля да се приемат бързо, за да може и сделката с ЧЕЗ да влезе в обсега им.

Търканията между Симеонов и формацията му НФСБ с останалите партньори в рамките на "Обединени патриоти" не са от вчера, а и словесните "закачки" между Симеонов и Каракачанов се пренесоха в медиите.

Официални позиции на НФСБ и Реформаторите по различни теми подсказват за определено сближаване извън съвсем битовия факт, че на сградата на "Раковски" 134 вече пише "Национален фронт за спасение на България", макар СДС да е още там, на горните етажи. 

И РБ, и НФСБ бяха против ратификация на Истанбулската конвенция. Но без "крайностите" на останалите "патриоти" със свикване на референдум по "джендър" въпросите, каквито предложи ВМРО. Именно тази тема предизвика реплики между Симеонов и Каракачанов. Лидерът на НФСБ нарече "глупотевина" инициативата на колегата си от коалицията "Обединени патриоти" за национално допитване. Отговорът на Каракачанов беше, че в коалицията няма реален диалог. 

Неотдавна в тона на напрежението в "Обединени патриоти" Валери Симеонов не изключи и възможността трите партии да не се явят заедно на евроизборите през пролетта догодина.

Близки позиции между НФСБ и РБ има и по енергийни теми, както и по отношение на Русия и интересите ѝ у нас. Симеонов и формацията му минават за икономически най-дясната съставка на "Обединени патриоти". На другия полюс е "Атака", която е за национализацията, например.

Малко след парламентарните избори, на които Реформаторският блок, а и цялата демократична общност останаха извън Народното събрание, лидерът на СДС Божидар Лукарски след официална сбирка на "Раковски 134" беше обявил нов "патриотично-консервативен курс" за обединение "на идеен принцип", а не на принципа "про и анти". Тогава бе обявено, че СДС ще кани на разговор ДСБ, както и патриотични формации. 

Неотдавна се появиха медийни публикации, че се водят разговори между партиите, заемащи различни етажи на "Раковски 134". Лукарски отговори на това с репликата "Съжалявам, че трябва да разочаровам любителите на бомбастични новини" и отрече да има основания за подобни твърдения. Пак тогава той заяви, че единствените допирни точки били свързани с общата сграда.