Article_top

Над половината депутати в Народното събрание - 121 души - гласуваха "против" предложението на БСП за референдум по ратификацията на Истанбулската конвенция. Това стана след дълги и разсеяни дебати в парламента днес.

Очаквано, БСП подкрепиха предложението си за свикване на национално допитване си с 67 гласа. 88 от ГЕРБ бяха "против" заедно с цялото ДПС. Гласовете на "Воля" и "Обединените патриоти" пък се разпределелиха между "против" и "въздържал се".

Въпросът на БСП за народно допитване гласи:

"Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?"

Докато текат препирните в Народното събрание за референдум, премиерът Бойко Борисов и Министерският съвет взеха решение конвенцията да бъде изтеглена от Народното събрание. След дебатите и когато вече беше ясно, че допитване няма да има, председателстващият заседанието в парламента Емил Христов прочете решението на правителството. С него темата практически се затваря.

Да мотивира искането за референдум (преди да стане факт решението на Министерския съвет - б.р.) на трибуната излезе лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя посочи, че Истанбулската конвенция може да се раздели на две части - едната "безспорна", осъждаща насилието на жени, и спорна - въвеждаща според нея понятия тип социални роли и джендър. Нинова припомни на депутатите, че от левицата внесоха преди няколко седмици предложения за изменения в Наказателния кодекс, насочен към темата със защитата от домашно насилие, както и други законови изменения, целящи създаването на кризисни центрове за жертви на домашно насилие във всички области на страната. Лидерът на БСП попита защо тези проекти все още не са придвижени към разглеждане в залата.

"Борбата с насилието не е истинската ви цел", обърна се към управляващите Нинова. 

"Поехме риск да влезем в противоречие с политическото си семейство и застанахме на страната на тези над 70% от българските граждани, които не подкрепят конвенцията", каза още Нинова по повод генералното разминаване в подкрепата за документа между ПЕС и българската левица.

"Вие кого попитахте, уважаеми управляващи?! Министерският съвет взе това решение "на тъмно", а вие го защитавахте, без да вземете предвид становищата на Българската патриаршия, на Главното мюфтийство, на академичната общност, на президента", допълни Нинова.

И се обърна към председателя на парламента Цвета Караянчева с въпроса кого точно е нарекла "тъмни сили", които се изправят срещу конвенцията. 

"Ние не сме тъмни сили, мисля, че и Българската патриаршия не е "тъмни сили", нито 70% от българските граждани."

Лидерът на БСП заподозря управляващите, че въпреки изпращането на конвенцията на Конституционния съд (КС) за тълкуване това е само проформа и тя пак ще бъде приета. И изброи две хипотези - КС да е произнесе, че текстовете на конвенцията не противоречат на конституцията, следователно ГЕРБ да я предложи за ратифициране, и втората хипотеза - КС се произнеся, че тя не съответства на основния закон, но ГЕРБ променя основния закон, за да съответства той на конвенцията. Каквато заявка управляващата партия вече бе дала. Но това беше, преди премиерът Бойко Борисов да реши, че кабинетът ще оттегли предложението си ратификацията. 

"Когато народът се произнесе, темата ще бъде затворена завинаги. Без референдум, ще я внесете отново", каза в заключение Нинова, отново обръщайки се към ГЕРБ.

Данаил Кирилов (ГЕРБ), който е и шеф на правната комисия в парламента, обяви за "недопустимо" и против правилника включването на тази точка в дневния ред на парламента най-малкото защото не е била разглеждана в правна а комисия. Кирилов припомни аналогичен случай в 42-рото народно събрание, когато ГЕРБ беше в позицията на БСП сега. Шефът на правната комисия припомни, че има забрана народът да се произнася в целост за нормативни актове, какъвто е случаят с конвенцията, която е международен договор. Разкритикува и формулирания от левицата въпрос за допитването като "заблуждаващ".

Антон Кутев (БСП) възрази, че от Кирилов като председател на правна комисия зависи дали референдумът ще се гледа в правна комисия. "Тук има цяла серия закони, които не са гледани изобщо в комисии", посочи Кутев.

Срещу допитването се обяви и ДПС.

"Не всичко подлежи на референдум. Подкрепяме пряката демокрация, но в случая не се налага референдум. Провеждането на референдум се превърна в бягство от отговорност. Много е лесно да се скриеш от народа, особено когато си формулирал въпроса, както ти е удобно. Тръгнали сте, колеги, с топ на лов за яребици. Никога в ДПС не сме отричали референдумите много преди да се появи ГЕРБ. Използването на референдумите за партийни цели и популистки такива води до случки като "Брекзит". Появи се един популист Фараж и сега обществото съжалява. Не влизайте в ролята на Найджъл Фараж, колеги", призова Хамид Хамид.

"Мнението ви се приближава доста до това на ГЕРБ и това е притеснително", захапа ДПС Драгомир Стойнев (БСП). 

Дойде ред на Цветан Цветанов да отвърне на удара и той зачекна стара си теза - че отделни бивши БСП-ари подкрепят Конвенцията, а и самата партия е подкрепяла документа до съвсем скоро. Обвини левицата в лицемерие и спомена, че Нинова е говорила за насилието срещу жени в Лисабон.

"Много е лесно да си играете със страховете на хората. Да видите къде е вълната и лесно да се закачите", отбеляза той.

Червеният депутат Георги Свиленски пък обяви "7 минути говорене и 3 минути реплика" на Цветанов за странични по темата. И отбеляза:

"Аз разбирам, че г-жа Нинова ви възбужда много."

Думите му предизвикаха бурна реакция в зала. "Каква лоша дума съм казал?", попита той председателката Караянчева. "Да не ми кажете после, че съм пропуснала да ви направя забележка за думата "възбужда", отбеляза тя.

Цветанов излезе за лично обяснение.

"Отказвам се, защото виждам, че колегите са доста възбудени. А ние трябва да се уважаваме в парламента и да не ползваме такива изрази", заяви той веднага след като използва същия израз.

Не сме гласували или коментирали Истанбулската конвенция, заяви Нинова. А ГЕРБ не са съществували, когато БСП е внесла документите на България за влизане в Европейския съюз.

"Внушението ви, че сме против Европа, няма да приемем никога и ще ви кажа директно, че вие опропастихте големия шанс на България да бъде председател на Съвета на ЕС. Откакто е почнало председателството, и Европа, и България се занимават само със скандалите, генерирани от ГЕРБ и патриотите. "Кумгейт", оградата и корупцията там, ЧЕЗ, здравната каса, но не и с приоритетите на Европа", заяви лидерката на БСП.

И попита дали така ще се отнасят от ГЕРБ към мнението на патриарха, президента и редица професори.

Тя отбеляза, че управляващите не спорят с аргументи, а сочат "различните", които имат друго мнение. Това бе аргументът на лидерката на социалистите, която опонира на Истанбулската конвенция, защото според нея можела да даде права на различните.

"Всички от всички партии сме длъжници на народите си. И популизъм има, и крайно десни има, и "Брекзит" има по тази причина. Политиците загърбихме хората заради личните си амбиции. Да отстраним тези причини и да дадем Европа да се развива такава, каквато я създадохме."

Излезе Станислав Станилов от "Атака" и ОП и обяви "Ние сме 9-ият термидор", визирайки държавния преврат във Франция през 1794 г., довел до сваляне на лявата якобинска диктатура. А реакцията към Истанбулската конвенция била, защото "неолибералната революция" стигнала твърде далеч.

Нинова се заяде с ГЕРБ за това как ще обяснят пред партньорите си в ЕНП защо оттеглят Конвенцията днес. И отбеляза, че ОП критикуват неолибералния момент, но не са направили нищо, за да променят ефектите от него.

"Вие освен на думи на практика ще подкрепите ли някои решения да коригираме грешките на либералния момент? Да върнем разумно и съвременно държавата на българския пазар? Против сте държавата да се връща в икономиката, критикувате го, но не сте готови да го промените и да предложите алтернатива."

В дискусията се включи и председателката Караянчева:

"Тъмните сили са тези, които тиражират фалшивите новини. Не говоря срещу тези, които са против църквата и против Конвенцията", заяви тя и добави, че е организирала дискусия за Конвенцията.

Вежди Рашидов излезе в защита на Борисов и заяви, че ето - премиерът слуша народа и вижда, че е разделен. Бившият културен министър е сред малкото ГЕРБ-ери против Конвенцията. Станислав Станилов пък заяви, че БСП крадели политики на "патриотите" и връщането на държавата в ЕРП-тата.

В дебатите се включи и Йордан Цонев от ДПС:

"Тук вече час слушаме политико-исторически, партийни и всякакви реминисценции. Дебати за ориентацията на България, кризата на неолиберализма и всякакви други. Моля, насочете дебатите към темата."

По темата обаче депутатите нямаха какво да кажат повече и скоро след неговата реплика гласуваха предложението.

 

Над половината депутати в Народното събрание - 121 души - гласуваха "против" предложението на БСП за референдум по ратификацията на Истанбулската конвенция. Това стана след дълги и разсеяни дебати в парламента днес.

Очаквано, БСП подкрепиха предложението си за свикване на национално допитване си с 67 гласа. 88 от ГЕРБ бяха "против" заедно с цялото ДПС. Гласовете на "Воля" и "Обединените патриоти" пък се разпределелиха между "против" и "въздържал се".

Въпросът на БСП за народно допитване гласи:

"Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?"

Докато текат препирните в Народното събрание за референдум, премиерът Бойко Борисов и Министерският съвет взеха решение конвенцията да бъде изтеглена от Народното събрание. След дебатите и когато вече беше ясно, че допитване няма да има, председателстващият заседанието в парламента Емил Христов прочете решението на правителството. С него темата практически се затваря.

Да мотивира искането за референдум (преди да стане факт решението на Министерския съвет - б.р.) на трибуната излезе лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя посочи, че Истанбулската конвенция може да се раздели на две части - едната "безспорна", осъждаща насилието на жени, и спорна - въвеждаща според нея понятия тип социални роли и джендър. Нинова припомни на депутатите, че от левицата внесоха преди няколко седмици предложения за изменения в Наказателния кодекс, насочен към темата със защитата от домашно насилие, както и други законови изменения, целящи създаването на кризисни центрове за жертви на домашно насилие във всички области на страната. Лидерът на БСП попита защо тези проекти все още не са придвижени към разглеждане в залата.

"Борбата с насилието не е истинската ви цел", обърна се към управляващите Нинова. 

"Поехме риск да влезем в противоречие с политическото си семейство и застанахме на страната на тези над 70% от българските граждани, които не подкрепят конвенцията", каза още Нинова по повод генералното разминаване в подкрепата за документа между ПЕС и българската левица.

"Вие кого попитахте, уважаеми управляващи?! Министерският съвет взе това решение "на тъмно", а вие го защитавахте, без да вземете предвид становищата на Българската патриаршия, на Главното мюфтийство, на академичната общност, на президента", допълни Нинова.

И се обърна към председателя на парламента Цвета Караянчева с въпроса кого точно е нарекла "тъмни сили", които се изправят срещу конвенцията. 

"Ние не сме тъмни сили, мисля, че и Българската патриаршия не е "тъмни сили", нито 70% от българските граждани."

Лидерът на БСП заподозря управляващите, че въпреки изпращането на конвенцията на Конституционния съд (КС) за тълкуване това е само проформа и тя пак ще бъде приета. И изброи две хипотези - КС да е произнесе, че текстовете на конвенцията не противоречат на конституцията, следователно ГЕРБ да я предложи за ратифициране, и втората хипотеза - КС се произнеся, че тя не съответства на основния закон, но ГЕРБ променя основния закон, за да съответства той на конвенцията. Каквато заявка управляващата партия вече бе дала. Но това беше, преди премиерът Бойко Борисов да реши, че кабинетът ще оттегли предложението си ратификацията. 

"Когато народът се произнесе, темата ще бъде затворена завинаги. Без референдум, ще я внесете отново", каза в заключение Нинова, отново обръщайки се към ГЕРБ.

Данаил Кирилов (ГЕРБ), който е и шеф на правната комисия в парламента, обяви за "недопустимо" и против правилника включването на тази точка в дневния ред на парламента най-малкото защото не е била разглеждана в правна а комисия. Кирилов припомни аналогичен случай в 42-рото народно събрание, когато ГЕРБ беше в позицията на БСП сега. Шефът на правната комисия припомни, че има забрана народът да се произнася в целост за нормативни актове, какъвто е случаят с конвенцията, която е международен договор. Разкритикува и формулирания от левицата въпрос за допитването като "заблуждаващ".

Антон Кутев (БСП) възрази, че от Кирилов като председател на правна комисия зависи дали референдумът ще се гледа в правна комисия. "Тук има цяла серия закони, които не са гледани изобщо в комисии", посочи Кутев.

Срещу допитването се обяви и ДПС.

"Не всичко подлежи на референдум. Подкрепяме пряката демокрация, но в случая не се налага референдум. Провеждането на референдум се превърна в бягство от отговорност. Много е лесно да се скриеш от народа, особено когато си формулирал въпроса, както ти е удобно. Тръгнали сте, колеги, с топ на лов за яребици. Никога в ДПС не сме отричали референдумите много преди да се появи ГЕРБ. Използването на референдумите за партийни цели и популистки такива води до случки като "Брекзит". Появи се един популист Фараж и сега обществото съжалява. Не влизайте в ролята на Найджъл Фараж, колеги", призова Хамид Хамид.

"Мнението ви се приближава доста до това на ГЕРБ и това е притеснително", захапа ДПС Драгомир Стойнев (БСП). 

Дойде ред на Цветан Цветанов да отвърне на удара и той зачекна стара си теза - че отделни бивши БСП-ари подкрепят Конвенцията, а и самата партия е подкрепяла документа до съвсем скоро. Обвини левицата в лицемерие и спомена, че Нинова е говорила за насилието срещу жени в Лисабон.

"Много е лесно да си играете със страховете на хората. Да видите къде е вълната и лесно да се закачите", отбеляза той.

Червеният депутат Георги Свиленски пък обяви "7 минути говорене и 3 минути реплика" на Цветанов за странични по темата. И отбеляза:

"Аз разбирам, че г-жа Нинова ви възбужда много."

Думите му предизвикаха бурна реакция в зала. "Каква лоша дума съм казал?", попита той председателката Караянчева. "Да не ми кажете после, че съм пропуснала да ви направя забележка за думата "възбужда", отбеляза тя.

Цветанов излезе за лично обяснение.

"Отказвам се, защото виждам, че колегите са доста възбудени. А ние трябва да се уважаваме в парламента и да не ползваме такива изрази", заяви той веднага след като използва същия израз.

Не сме гласували или коментирали Истанбулската конвенция, заяви Нинова. А ГЕРБ не са съществували, когато БСП е внесла документите на България за влизане в Европейския съюз.

"Внушението ви, че сме против Европа, няма да приемем никога и ще ви кажа директно, че вие опропастихте големия шанс на България да бъде председател на Съвета на ЕС. Откакто е почнало председателството, и Европа, и България се занимават само със скандалите, генерирани от ГЕРБ и патриотите. "Кумгейт", оградата и корупцията там, ЧЕЗ, здравната каса, но не и с приоритетите на Европа", заяви лидерката на БСП.

И попита дали така ще се отнасят от ГЕРБ към мнението на патриарха, президента и редица професори.

Тя отбеляза, че управляващите не спорят с аргументи, а сочат "различните", които имат друго мнение. Това бе аргументът на лидерката на социалистите, която опонира на Истанбулската конвенция, защото според нея можела да даде права на различните.

"Всички от всички партии сме длъжници на народите си. И популизъм има, и крайно десни има, и "Брекзит" има по тази причина. Политиците загърбихме хората заради личните си амбиции. Да отстраним тези причини и да дадем Европа да се развива такава, каквато я създадохме."

Излезе Станислав Станилов от "Атака" и ОП и обяви "Ние сме 9-ият термидор", визирайки държавния преврат във Франция през 1794 г., довел до сваляне на лявата якобинска диктатура. А реакцията към Истанбулската конвенция била, защото "неолибералната революция" стигнала твърде далеч.

Нинова се заяде с ГЕРБ за това как ще обяснят пред партньорите си в ЕНП защо оттеглят Конвенцията днес. И отбеляза, че ОП критикуват неолибералния момент, но не са направили нищо, за да променят ефектите от него.

"Вие освен на думи на практика ще подкрепите ли някои решения да коригираме грешките на либералния момент? Да върнем разумно и съвременно държавата на българския пазар? Против сте държавата да се връща в икономиката, критикувате го, но не сте готови да го промените и да предложите алтернатива."

В дискусията се включи и председателката Караянчева:

"Тъмните сили са тези, които тиражират фалшивите новини. Не говоря срещу тези, които са против църквата и против Конвенцията", заяви тя и добави, че е организирала дискусия за Конвенцията.

Вежди Рашидов излезе в защита на Борисов и заяви, че ето - премиерът слуша народа и вижда, че е разделен. Бившият културен министър е сред малкото ГЕРБ-ери против Конвенцията. Станислав Станилов пък заяви, че БСП крадели политики на "патриотите" и връщането на държавата в ЕРП-тата.

В дебатите се включи и Йордан Цонев от ДПС:

"Тук вече час слушаме политико-исторически, партийни и всякакви реминисценции. Дебати за ориентацията на България, кризата на неолиберализма и всякакви други. Моля, насочете дебатите към темата."

По темата обаче депутатите нямаха какво да кажат повече и скоро след неговата реплика гласуваха предложението.

Коментари

Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Абсолютен позор!

Азиатски позор. Примитивен агресивен азиатски народ с гръмогласен и малодушен лидер. Няма какво да се заблуждаваме - нашето мъжество се осъществява в два шамара на жената, а когато дойде същинска заплаха - както например руския кагебешник - обуваме кафявите панталони и си гледаме в обувките.
You voted '+'.

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Кои от икономическите мерки на правителството за справяне с кризата одобрявате?