Енергийният министър Теменужка Петкова - на посещение на площадката, изградена за реализация на проекта АЕЦ „Белене“, предаде Нова тв. Инспектира се изграждането на необходимите навеси за съхранение на част от оборудването.

Само преди дни Румен Овчаров - бивш енергиен министър и шеф на столичната БСП, каза, че оборудването е изкарало зимата под открито небе, завито само с найлони.

В края на февруари премиерът Бойко Борисов анонсира предложение за изграждането на атомната централа като общ балкански проект с европейско финансиране. Идеята беше съобщена на форум за Западните Балкани в Лондон. Борисов припомни, че реакторите за атомната централа са у нас, но не се използват. Години наред държавата търсеше стратегически инвеститор за проекта, който така и не започна да се реализира.

На терена на АЕЦ "Белене" министър Теменужка Петкова днес инспектира съхраняването и обезопасяването на оборудване за 3 млрд. лв., което държавата беше принудена да плати, напомня Нова тв. Оборудването беше закупено през 2006 г. за изграждане на проекта АЕЦ "Белене".

По казуса вече текат и няколко дела на прокуратурата за закупуване и доставка на оборудване и евентуално неизгодни договори за страната. Те обхващат ексминистрите Румен Овчаров, Петър Димитров, Делян Добрев и бивши шефове на НЕК.

 

Налага се държавата да обезопаси първия реактор на атомната електроцентрала за своя сметка, след като обществената поръчка за 250 000 лв. се провали поради отказ на единствения участник в търга за консервирането на оборудването. Вариантите за бъдещето на АЕЦ "Белене" трябва да бъдат изготвени от министър Петкова до 30 юни, след като парламентът гласува това.

Тя коментира бъдещето на Втора атомна: че сериозната задача, която стои за разрешаване, е финансирането на проекта, така че да бъде гарантирана неговата реализация на пазарен принцип без държавни гаранции. Във връзка с това енергийният министър припомни, че преди дни Европейската инвестиционна банка прояви интерес да участва във финансирането на проекта.

Доставеното оборудване за АЕЦ "Белене" се съхранява на площадката съгласно всички изисквания на производителя, установи Петкова.

А така също и сделката за ЧЕЗ:

"Има много сериозен инвеститорски интерес от страна на най-голямата държавна китайска ядрена компания CNC. Този интерес е много реален, много осезаем. Но такъв интерес може да се провери  - доколко той е реален, в рамките на една процедура, която по всяка вероятност ще бъде стартирана, ако се вземе това решение да се върви към реализация.

Това, което публично беше оповестено и от страна на "ЧЕЗ Груп", и от страна на българската компания, е, че българското дружество ("Инерком", бел. ред.) изрази съгласие държавата да влезе в тази сделка, било то с 34% или с определен контролен пакет от акции. Българската компания даде своето съгласие. Оттук нататък обаче продавачът е този, който трябва да каже своята дума", заяви Петкова.